ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Aktivister fanns kvar på Ringhals

Jenny Sköld-TT · 10 Okt 2012
Uppdaterad 10 Okt 2012

Polisen trodde att alla var utkörda. Men Greenpeace aktivister var fortfarande inifrån kärnkraftverket.

klar

Artikellänk är kopierad

Polisen trodde att alla aktivister från Greenpeace var utkörda från kärnkraftsverket Ringhals. Men aktivisterna var fortfarande kvar på kärnkraftverket, och bloggade inifrån lokalerna – samtidigt som polisens presskonferens.

Isadora Wronski är en av de som gömt sig på kärnkraftverket. I ett färskt blogginlägg har hon filmat sig själv på kärnkraftverkets tak. Det kan ha gett polisen en ledtråd.

– Efter vad jag förstått har hon blivit bortplockad nu, säger Daniel Bengtsson, kommunikationsansvarig på Greenpeace, till Metro.

Då hade hon hunnit vara där i 28 timmar.  Polisen ska ha hittat  sammanlagt fyra personer inne på Ringhalsområdet, uppger Gith Thedvall, på Hallandspolisen.  Enligt Metros utsända reporter cirkulerar polishelikoptrar över området.

Uppsalapolisen är "hyfsat säker" på att det inte finns några aktivister kvar inne på Forsmark.

- Vi gjorde det vi kunde göra i går, när vi sökte genom området med hund och personal. Helt säker kan man aldrig vara men vi tycker att vi gjorde ett fullgott jobb, säger presstalespersonen Lisa Sannervik.

– Det är förvånansvärt att de inte har hittat dem tidigare. Det säger ganska mycket om hur allvarliga säkerhetsbristerna är, säger Daniel Bengtsson till Metro.

33 aktivister från  Greenpeace  har anhållits sedan de på tisdagen tagit sig innanför de yttre staketen runt kärnkraftverken Forsmark och Ringhals.

Totalt greps 67 aktivister vid kärnkraftverken. 33 är anhållna misstänkta för olaga intrång eller grovt olaga intrång. 34 släpptes efter förhör men åtminstone fjorton av dem är fortsatt misstänkta för grovt olaga intrång.

På Forsmark användes stegar och på Ringhals klippte aktivisterna upp hål i staketet för att ta sig in på tisdagsmorgonen.

Enligt  Greenpeace  är aktionerna ett stresstest som ska komplettera de tester EU:s myndigheter gjort den senaste tiden och som resulterade i kritik mot Forsmark för att anläggningen är känslig mot strömbortfall.

- Vi tycker säkerheten är så dålig att alla reaktorer måste tas ur drift omedelbart, säger Annika Jacobsson, chef för  Greenpeace  i Sverige.

Enligt Vattenfall, huvudägare till både Ringhals och Forsmark, visade aktionen att säkerheten kring de båda kärnkraftverken fungerar "precis som det är tänkt". Syftet med det yttre skyddet är att det ska fördröja inkräktare samtidigt som larmen går.

Miljöminister Lena Ek (C) är dock måttligt imponerad av säkerheten.

- Jag har kallat den ansvariga myndigheten Strålsäkerhetsmyndigheten samt ägarna Vattenfall och Eon till mig i morgon för att de ska förklara sig, säger hon till TT.

Greenpeace.se
Greenpeace.se
klar

Artikellänk är kopierad

Jenny Sköld-TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro