ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Akut brist på äldreboenden – 700 fler krävs till 2026

Filip Joelsson · 3 Jun 2018
Uppdaterad 3 Jun 2018
Det behövs 700 fler äldreboenden fram till 2026, enligt beräkningar från finansdepartementet.

Det behövs 700 fler äldreboenden fram till 2026, enligt beräkningar från finansdepartementet. Foto: TT


Det råder stor brist på äldreboenden i landet. Enligt beräkningar från finansdepartementet måste det byggas 700 fler äldreboenden fram till 2026 om behovet ska täckas, skriver SVT.

klar

Artikellänk är kopierad

Sverige har en åldrande befolkning där andelen personer över 65 år ständigt växer, och så även behovet av antalet äldreboenden. Beräkningar från finansdepartementet visar att läget är akut, och att det behövs byggas 700 fler äldreboenden fram till 2026 för att möta en växande efterfrågan, skriver SVT.

På flera håll i landet beräknas läget vara akut redan i dag. I Boverkets årliga bostadsmarknadsenkät uppger 116 av landets 290 kommuner att de har underskott på platser. I samma enkät uppger fyra av tio kommuner att de inte kommer kunna möta platsbehovet på sikt.

– Från 2022 har vi en väldigt, väldigt snabb ökning av antalet äldre och den stora utmaningen då blir ju att rekrytera tillräckligt med personal som kan arbeta inom äldreomsorgen, säger Annika Wallenskog, chefsekonom på Sveriges kommuner och landsting (SKL), till SVT.

Finansdepartementets beräkningar visar att antalet personer som är över 80 år kommer att öka med 200 000 individer fram till 2026, vilket innebär att det under de nästkommande åtta åren behövs byggas 32 000 nya platser på äldreboenden i landet.

Både socialdemokraterna och moderaterna har lovat att 20 miljarder kronor ska gå till välfärden under nästa mandatperiod, och att en stor del av pengarna kommer att användas inom äldrevården.

Men enligt SKL räcker det inte.

– Fram till 2021 skulle man behöva öka intäkterna eller minska kostnaderna med 37 miljarder om man vill behålla den personaltäthet vi har i dag,säger Annika Wallenskog på SKL, till SVT.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Joelsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro