ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Akut brist på sjuksköterskor

Lina Nyberg Josefin Svenberg · 18 Mar 2012
Uppdaterad 18 Mar 2012

Över hela landet rapporterar sjukhus om brist på sjuksköterskor inför sommaren. Och enligt facket sätts patienter i riskzonen när personalen tröttas ut.

klar

Artikellänk är kopierad

Maria Knutsson jobbar som sjuksköterska på Södersjukhuset. Enligt henne  kan patienternas säkerhet hotas av personalbristen.
Maria Knutsson jobbar som sjuksköterska på Södersjukhuset. Enligt henne  kan patienternas säkerhet hotas av personalbristen.Foto: Henric Lindsten

Landets sjukhus har kraftiga problem i rekryteringen av sjuksköterskor inför sommaren och bland annat är det sjuksköterskornas krav på högre ingångslöner som skapar problem. Det visar den rundringning som Metro har gjort.

Följden blir att vårdplatser måste dras in vilket redan har skett på neurointensiven på Akademiska sjukhuset i Uppsala, där personal har slutat för att hitta mer välbetalda jobb. Eva Nowak, ordförande för Vårdförbundets Stockholmsavsdelning, förutspår att om bristen blir akut i Stockholm kommer samma sak att hända här.

För att klara bemanningen erbjuder Södersjukhuset, Skånes universitetssjukhus, Norrlands universitetssjukhus och Hallands sjukhus uppåt 30 000 kronor i bonus till den som vill avstå sin semster. Sjukhusen i Västra Götaland har ännu inga sådana planer. Eva Nowak avråder dock från att nappa på idén:

– Vi säger blankt nej. Alla ska ha sin semester.

Hon menar att sjuksköterskor som får jobba för mycket gör att patientsäkerheten sätts på spel. 

Per- Olof Blomqvist är HR-chef på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg och även han har bekymmer:

– De kategorierna där det skulle kunna bli problem är på barnintensiven och bland barnmorskorna. 

Maria Knutsson jobbar som sjuksköterska och är fackligt aktiv på SöS i Stockholm. Hon säger att många börjar bli oroliga att semestrarna inte kommer att beviljas i sommar.

– SöS har stora problem, säger hon.

Konsekvenserna av dålig bemanning eller stressad personal blir bland annat missar i läkemedelsdelningen och utskrivningsplaneringar, att vård inte följs upp, sämre tillsyn på de som lätt ramlar, att patienter inte vänds och trycksår uppstår, sämre förebyggande vård av lunginflammation eller proppar eller att en försämring hos en patient inte upptäcks i tid.

Så är läget där du bor

Thomas Bodén, HR-specialist Norrlands universtetssjukhus:

– Vi har personal men klart det blir kämpigt. Men jag tror att arbetsgivaren hellre betalar lägger pengar på de som redan finns än ger mer pengar till de nya.

Harald Englund, förhandlingschef Landstinget  Västernorrland:

– Vi har bekymmer men har inte diskuterat så långt som bonus. Men jag vet ju hur det brukar bli framåt april–maj. Om du ringer då är jag nog inte lika kaxig.

Lilian Nilsson, tf personalchef, Länssjukhuset Sundsvall Härnösand:

– Det ser bekymmersamt ut. Vi har inte lika många sökanden som tidigare år.

Per-Olof Blomqvist,  HR-chef på Sahlgrenska universitetssjukhuset:

 – Jag kan ju inte säga ”det är inga problem”. 

Mats Runsten, avdelningsordförande Vårdförbundet i Skåne:

– Region Skåne går ut med ett sommarerbjudande på vissa förvaltningar. Om man avstår sin semester, eller vissa delar av den, erbjuds man 4 000 kronor i veckan. 

Sineva Ribeiro, Vårdförbundets ordförande:

– Det finns en brist. Vi ser redan idag att de drar in vårdplatser i Uppsala. Bristen på specialistsjuksköterskor är jättestor.

Eva Nowak, ordförande Vårdförbundets Stockholmsavdelning:

– Jag har hört att det är extremt svårt att få tag i sommarvikarier. 

Maria Englund, personal-direktör, Stockholms läns landsting:

– Det finns fortfarande ett rekryteringsbehov inför sommaren och man ligger efter jämfört med hur stor andel som var rekryterade vid den här tiden förra året.

Ulla Sörensen, Karolinska universitetssjukhusets pressekreterare:

– Det är svårt för samtliga sjukhus i landet att hitta sjuksköterskor som sommarvikarier. 

klar

Artikellänk är kopierad

Lina Nyberg Josefin Svenberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro