ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Akut psykvård lades ner trots riskerna

Leif Oldenburg · 24 Jan 2014
Uppdaterad 24 Jan 2014

Landstinget i Stockholms län kände till riskerna med att lägga ner intensivvården för psykiskt sjuka vid Danderyds sjukhus. Trots det togs beslutet om nedläggning för att spara 15 miljoner kronor.

klar

Artikellänk är kopierad

– Patienterna kommer få sämre vård och vi är oroliga för att våldet ska öka, säger mentalskötaren Maria. Sjuksköterskan Rebecca Stiernspetz tycker att avveckling drabbar de svagaste. –  Det kommer kosta mer i längden, garanterat, tillägger Stephen Angelo.
– Patienterna kommer få sämre vård och vi är oroliga för att våldet ska öka, säger mentalskötaren Maria. Sjuksköterskan Rebecca Stiernspetz tycker att avveckling drabbar de svagaste. –  Det kommer kosta mer i längden, garanterat, tillägger Stephen Angelo.Foto: Lisa Mattisson

Det visar interna dokument som Dagens Nyheter tagit del av.

Stockholms läns sjukvårdsområde pressade Psykiatri Nordväst att spara för att täcka upp ett underskott på 22 miljoner kronor. Till sist föll valet på intensivvården för psykiskt sjuka. I framtiden ska patienterna vårdas på andra avdelningar.

När beslutet blev offentligt betonade Anna Stenseth, chef för vuxenpsykiatrin inom Stockholms läns sjukvårdsområde, att det handlade om ”en kvalitetsutveckling” och att varken patienter eller personal skulle bli lidande.

Men i de handlingar som Dagens Nyheter citerar är ”arbetsgivaren medveten om att det kan bli ökade risker initialt”. Vidare står det att det behövs ”avskiljning på någon/några av avdelningarna, speciellt med tanke på medpatienterna”.

Beslutet om nedläggning av intensivvården för psykiskt sjuka, den så kallade Piva-vården, togs trots fackets protester.

Läs även: Specialistavdelning för de svårast psykiskt sjuka försvinner

klar

Artikellänk är kopierad

Leif Oldenburg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro