ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Akutens kris ska lösas med gratis sjukvård

Conny Emmelin Johan Mårtensson · 22 Sep 2011
Uppdaterad 22 Sep 2011
Malmöbon Dodo Tchibangus dotter Prescillia Mokonde har en form av anemi och går ofta till barnkliniken för att få blod. Att minska trycket på akutvården och göra vårdcentralbesöken gratis för barn upp till 18 år tycker Dodo är bra. – Om vi går till akuten utan att säga till att hon har en svår sjukdom kan vi få vänta flera timmar, men får de veta det får vi hjälp direkt, säger Dodo Tchibangu

Malmöbon Dodo Tchibangus dotter Prescillia Mokonde har en form av anemi och går ofta till barnkliniken för att få blod. Att minska trycket på akutvården och göra vårdcentralbesöken gratis för barn upp till 18 år tycker Dodo är bra. – Om vi går till akuten utan att säga till att hon har en svår sjukdom kan vi få vänta flera timmar, men får de veta det får vi hjälp direkt, säger Dodo Tchibangu Foto: Kinga Lezanska Sjölin


Vartannat besök på akuten är inte akut. Därför blir nu sjukvård på vårdcentraler gratis för dem upp till 18 år. Förslaget ska införas vid årsskiftet.

klar

Artikellänk är kopierad

Nästan vartannat besök på barnakuten är inte akut, enligt Region Skåne. För att minska trycket på akutmottagningarna vill den styrande femklövern nu att vården på vårdcentraler ska bli gratis för barn upp till 18 år i Skåne. – I år har vi haft ett ökat inflöde till akutmottagningar och just de under 18 år tillhör dem som ibland borde söka vård på en annan nivå, säger Anders Åkesson (MP), regionråd. Miljöpartiet har efter förhandlingar fått med sig hela femklövern med Moderaterna, Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna. Redan till årsskiftet kan primärvården bli gratis för alla upp till 18 år, i stället för den tolvårsgräns som finns i dag. – Det är viktigt att ungdomar som behöver söka läkare inte behöver fråga sina föräldrar om pengar, säger Anders Åkesson. Just nu pågår arbetet med att göra vårdcentralernas hemsidor tydligare. En applikation till smartphone är också på gång. – Appen ska visa vägen till den närmaste öppna vårdcentralen. Vägen till akuten verkar vara ganska välkänd. Den behöver vi inte förtydliga, säger Anders Åkesson. Henrik Fritzon (S), andre vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, är kritisk till förslaget med gratis primärvård upp till 18 år. – Jag har invändning på åldersgränsen. 19 års ålder är den naturliga gränsen eftersom det i praktiken är så länge man går på gymnasiet och försörjs av sina föräldrar. Sedan är det väldigt dåligt att avgränsa till primärvården. All vård ska vara gratis, såväl planerad som akut, säger Henrik Fritzon.

klar

Artikellänk är kopierad

Conny Emmelin Johan Mårtensson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro