ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Akuthärbärge räddning

Ingrid Arinell · 19 Nov 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

Hemlöse Mats Lindsjö har sovit i alltför många trappuppgångar

klar

Artikellänk är kopierad

Mats Lindsjö, hemlös i Malmö.
Mats Lindsjö, hemlös i Malmö.Foto: Kinga Lezanska Sjölin

Mats Lindsjö har varit hemlös sedan 2004. Och sedan den 7 januari i år är han drogfri. Nätterna tillbringar han oftast på Stadsmissionens akuthärbärge.

Men så har det inte alltid varit.– Det har blivit en del trappor – i hyreshus eller kontorsbyggnader. Men det är någon månad sedan nu, säger han.

Mats vet hur det är att vara en ovälkommen nattgäst. Det är inte det att någon är våldsam, säger han. Men sover han i trapphus blir han ofta ombedd att gå därifrån.– De säger att ”här får du inte vara”. Man får vara beredd på det. De andra betalar hyra, själv är man ju gratis hyresgäst …

Stengolven i trapphusen är kalla, oavsett årstid. Mats brukar lägga ut några tidningar för att hålla värmen. Ibland har han med sig en filt.

För det mesta finns det plats åt honom på Stadsmissionens härbärge. Det är också där Mats brukar tillbringa sina dagar. Det finns folk att prata med och saker att göra – man kan hjälpa till med disken, sortera tvätt, bära grejer. Är det något Malmö behöver mer av så är det aktiviteter för hemlösa, tycker han.

Mats poängterar att det inte är meningen att han ska bli fast på härbärget. Det tänker han inte bli. – Jag skulle vilja bo i ett litet torp.

– Eller i ett kollektiv där man har sitt umgänge. Jag vill inte vara själv.

Vintern hårdast mot Malmös uteliggare

Vintern slår hårdast mot de 44 personer i Malmö som lever som uteliggare. Siffran över stadens hemlösa är betydligt högre – 840 människor är hänvisade till tillfälliga boenden eller lever på gatan.

Stadsmissionen har ungefär 70 besökare varje dag. Deras verksamhet börjar med frukost klockan åtta och vid lunchtid serveras ett mål mat för en tjuga. – Man kan komma hit och duscha, få rena kläder, spela spel eller bara prata, säger Björn Väst på Stadsmissionen.

På kvällen öppnar akuthärbärget för den som söker en sovplats för natten. De tjugo sängarna brukar räcka till, enligt Björn Väst:– Det är bara någon enstaka gång som vi får neka någon plats.

klar

Artikellänk är kopierad

Ingrid Arinell
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro