ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Akutpersonal lever farligt

Andréas Jelvefors · 21 Apr 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011

• Kritik från Arbetsmiljöverket • Våld anmäls inte • Larm som inte används

klar

Artikellänk är kopierad

Våld och hot som riktas mot sjukvårdspersonal blir ibland aldrig anmält. Och personlarm blir hängande i skåp i stället för att användas av personal. Bland annat för dessa brister får nu flera av de åtta akutintagen i Skåne kritik.

VAR TREDJE UTSATT FÖR VÅLD ELLER HOT Arbetsmiljöverket i Skåne har under mars och april inspekterat samtliga skånska akutmottagningar i sällskap med de lokalt ambulansansvariga. Var tredje vårdanställd har enligt senaste arbetsmiljöundersökningen utsatts för våld eller hot under senaste året. Särskilt hårt är arbetsklimatet på akutmottagningar där man ofta får ta emot stökigt folk, berusade eller vanliga människor som tappar tålamodet i väntrummet.

VIKTIGT MED VAKTER – Min uppfattning är att det finns en underrapportering av händelser. Och för detta måste ledningen ha en handlingsplan. Det är också viktigt att man har vakt på plats, säger Hans Barkenfeldt, arbetsmiljöinspektör på arbetsmiljöinspektionen i Malmö.

FÖR STRESSIGT En del av problemen uppstår på grund av att lokalerna och även personalen inte är dimensionerad för att klara patienttrycket. Så är situationen bland annat på akutintaget på Umas. – I Malmö, Helsingborg och Ängelholm byggs nu lokalerna om. Och därmed kommer man att lösa en del problem som man haft, säger Hans Berkenfelt. Han vill också se att man på akutintagen bättre förebygger och stöder personalen i att hantera frustration och hotfulla situationer. Samtliga akutintag i Malmö kommer i dagarna att få brev med krav på åtgärder mot de brister som hittats. Dessa måste åtgärdas före sommaren.

klar

Artikellänk är kopierad

Andréas Jelvefors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro