ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

al-Qaida fortsätter att blomstra

Johan Nylander · 2 Maj 2013
Uppdaterad 2 Maj 2013

klar

Artikellänk är kopierad

Den radikala islamisten försvann inte med avrättningen av Usama bin Ladin.

Dagens Nyheter skriver att många jublade när mannen bakom 11 september-dåden, al-Qaidas ledare Usama bin Ladin, sköts ihjäl i den pakistanska staden Abbottabad för drygt två år sedan. Det skulle, enligt experter, innebära slutet på den radikala islamisten.

Men så blev det inte. Den radikala islamisten fortsätter att frodas och al-Qaida lever vidare på nya platser och i nya konstellationer.

Organisationens starka fäste i gränstrakterna mellan Pakistan och Afghanistan har förvisso minskat och Usama bin Ladins efterträdare, egyptiern Ayman al-Zawahiri, har inte samma utstrålning.

Men terrornätverket har vuxit på många platser, inte minst i Nordafrika. Deras ställning har också stärkts i inbördeskrigets Syrien, framhåller DN. I Irak ökar också terrorgrupper med al-Qaida-kopplingar.

Vapenstarka grupper med koppling till al-Qaida har också slagit rot i Jemen och i Somalia.

Förra årets granatattack mot det amerikanska generalkonsulatet i Benghazi i Libyen utfördes av grupper länkade till al-Qaida-celler. al-Qaid-kopplade grupper uppges också legat bakom kidnappningarna vid en gasanläggning i Algeriet i januari.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Nylander
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro