ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

al-Qaida-ledare gripen i Libyen

TT/Metro · 6 Okt 2013
Uppdaterad 7 Okt 2013
Navy Seals flydde strider med al-Shabaab Den somaliska terrorgruppen al-Shabaab.

Navy Seals flydde strider med al-Shabaab Den somaliska terrorgruppen al-Shabaab. Foto: AP


I spektakulära räder försökte USA slå ut några av al-Qaida-rörelsens högsta ledare i Afrika. Elitsoldaterna fick med sig "Abu Anas" i Libyen, men en attack i Somalia kan ha blivit fiasko.

klar

Artikellänk är kopierad

Abu Anas el-Liby.
Abu Anas el-Liby.Foto: All Over Press

USA har jagat Nazih Abd al-Hamid al-Ruqai, mer känd som Abu Anas al-Libi, i 15 år. I lördags, mitt på ljusan dag, slog elitsoldater till i eller nära den libyska huvudstaden Tripoli och tillfångatog honom, skriver The New York Times.

Källor i Washington säger till medier att Libyen var med på noterna, men premiärminister Ali Zeidan tvådde på söndagen sina händer. "Libyens regering följer nyheterna om kidnappningen av en libysk medborgare som är efterlyst av USA", hette det i en kommuniké enligt Reuters i Tripoli. "Libyens regering har kontaktat USA:s myndigheter för att få en förklaring".

Abu Anas "hålls nu lagenligt av USA:s militär på en säker plats utanför Libyen", meddelar Pentagon enligt AFP. Han väntas bli ställd inför rätta i USA för inblandning i ambassadbombningarna i Kenya och Tanzania 1998.

Men om USA verkar nöjt med Libyenräden är bilden mer grumlig gällande en attack några timmar tidigare på en strand i Barawe i södra Somalia. I skydd av mörkret smög sig "Seal Team 6", samma elitstyrka som dödade Usama bin Ladin, fram till en villa där al-Qaida-anknutna al-Shabaabs högsta ledning troddes befinna sig, berättar källor för medier i USA.

En timslång eldstrid följde och ett antal al-Shabaab-män dödades. Men målet för attacken, som kan ha varit högste ledaren Ahmad Abdi Godane, verkar ha klarat sig.

Somaliaräden motiveras med terrordådet mot Westgategallerian i Kenya häromveckan. Nuförtiden tar USA:s ledning inte längre termen "krig mot terrorn" i sin mun, men utrikesminister John Kerry beskriver det ändå som en ständigt pågående kamp.

– Dessa medlemmar i al-Qaida och andra terrorgrupper kan bokstavligen springa, men de kan inte gömma sig, sade Kerry vid ett toppmöte på Bali.

Vi hoppas att detta gör det tydligt att USA aldrig kommer att ge upp i sina ansträngningar att utkräva ansvar bland dem som utför terrorhandlingar.

klar

Artikellänk är kopierad

TT/Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro