ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

al-Qaida söker efter självmordsbombare

Patrick Ekstrand · 7 Jun 2012
Uppdaterad 7 Jun 2012
al-Qaida söker efter självmordsbombare – De är bara intresserade av att ha folk som har amerikanska pass eller EU-pass, säger Magnus Ranstorp, terrorismexpert vid Försvarshögskolan.

al-Qaida söker efter självmordsbombare – De är bara intresserade av att ha folk som har amerikanska pass eller EU-pass, säger Magnus Ranstorp, terrorismexpert vid Försvarshögskolan. Foto: Scanpix


al-Qaida gör som sina fiender – lägger ut anställ-ningsannonser” på internet där de som är intresserade av ”jobbet” får en nöt att knäcka.

klar

Artikellänk är kopierad

al-Qaida på Arabiska halvön letar just nu efter självmordsbombare som är beredda att utföra solouppdrag mot västerländska mål. De sökande uppmanas att skicka en lista med mål som de anser vara lämpliga.

Annonsen, som enligt ASFP ligger ute på flera islamistsajter, riktar sig särskilt mot sympatisörer som kan tänka sig att utföra attacker mot mål i USA, Israel, Frankrike och Storbritannien.

– De är bara intresserade av att ha folk som har amerikanska pass eller EU-pass då det ger dem rörelsefrihet, säger Magnus Ranstorp, terrorismexpert vid Försvarshögskolan.

Men det är inte helt riskfritt att skicka in sitt cv.

– Det kan också vara en underrättelsetjänst som försöker locka till sig dem som skulle kunna tänka sig att rekryteras, säger Ranstorp.

– Det är en jätteintressant problematik för den som sitter bakom datorn och inte vet vem som sitter på andra sidan.

Att Frankrike prioriteras så högt tror Ranstorp beror på två saker: slöjförbudet samt dödsskjutningarna i Toulouse som blev mycket uppmärksammade.

klar

Artikellänk är kopierad

Patrick Ekstrand
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro