ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

al-Qaida ville så split mellan Iran och USA

Stockholm TT · 18 Jun 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

En plan rörande "död och förstörelse" hittades i den irakiske al-Qaida ledaren Abu Musab al-Zarqawis gömställe efter hans död. al-Zarqawi dödades när hans hus utsattes för ett amerikanskt flygangrepp förra veckan.

Enligt dokumenten tvivlade al-Qaida på att USA och Iran verkligen är fiender eftersom Iran har stött USA i krigen i Irak och Afghanistan. Man ville därför "blåsa upp den iranska faran" och "visa USA och väst det verkliga hot som Iran innebär". Falsk information Förutom kidnappningar och lönnmord planerade al-Qaida att utföra terroristattacker i väst och lämna bevis på platsen som misstänkliggjorde Iran.

al-Zarqawis organisation hade enligt dokumenten också som syfte att sprida falsk information om att Iran hade massförstörelsevapen, även biologiska och kemiska vapen.

Iran och USA har haft en spänd relation i årtionden, förvärrad under de senaste månaderna på grund av Irans urananrikning. Iran menar att anrikningen handlar om att utveckla fredlig kärnkraft medan USA och andra länder fruktar att syftet är att skaffa sig kärnvapen. Slutet för Al-Qaida? Enligt den irakiske säkerhetsrådgivaren Muwaffaq al-Rubayi är de dokument som hittats efter al-Zarqawis död en guldgruva av information som innebär "början till slutet" för terrorgruppen. -Nu har vi de bästa korten, hävdade al-Rubayi på en presskonferens på torsdagen. Samtidigt bibehölls de skärpta säkerhetskontrollerna i Bagdad för andra dagen i rad. 50 000 irakiska och amerikanska soldater patrullerade gatorna.

Den massiva militära närvaron är en del av den irakiska regeringens säkerhetsplan för den våldsdrabbade irakiska huvudstaden.

Våldet fortsatte trots den hårda säkerheten - men på en avsevärt lägre nivå än tidigare veckor.

Den amerikanska militären Irak kom på torsdagen med nya uppgifter om den person som ska ha efterträtt al-Zarqawi som terrorledare i Irak. Bakom namnen Abu Hamza al-Muhajir och Abu Ayyub al-Masri döljer sig enligt dessa uppgifter samma person. Amerikanerna visade också upp bilder av den misstänkte.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro