ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

al-Qaidas expert på vapen troligen dödad

TT-AFP · 28 Jul 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

En person som beskrivs som terrornätverket al-Qaidas expert på kemvapen tros ha blivit dödad i en raketattack i Pakistan på måndagen.

Minst sex personer dödades på morgonen i en by i det pakistanska distriktet Södra Waziristan, när en raket avfyrad från Afghanistan träffade ett hus i anslutning till en moské. Enligt pakistanska källor var offren tre arabiska islamister och tre pakistanska pojkar.

En av dem tros vara den 54-årige egyptiern Midhat Mursi al-Sayyid Umar, även känd under namnet Abu Khabab al-Masri.

KrigsinstruktörUSA, som har utfäst en belöning på fem miljoner dollar för Umar, beskriver honom som expert på bomber och kemiska vapen. Han ska ha fungerat som utbildare på Derunta-basen när den upprättades i Afghanistan i slutet på 1990-talet.I träningslägret ska han personligen ha lärt upp hundratals krigare hur man använder gifter och sprängämnen i strid.

Efter den tiden ska Umar ha övergått till att skriva instruktioner om hur man tillverkar kemiska och biologiska vapen. En del sådana dokument har beslagtagits av amerikanska soldater i Afghanistan.

Tidigare misstagPakistansk militär kunde inte bekräfta att Umar var ett av offren. Inhämtning av information skulle fortsätta mot bakgrund av att uppgiften om att Umar hade dödats i en flygattack i Bajaur-regionen i januari 2006 visade sig vara felaktig.Den pakistanska säkerhetstjänsten kunde inte heller med säkerhet säga vem som hade utfört attacken. Både den USA-ledda styrkan och Nato-styrkan i Afghanistan förnekade att de varit inblandade i den.

Invånare sade emellertid att amerikanska stridsplan och förarlösa plan hade hörts flyga över området både före och efter attacken.Gården, som träffades vid attacken, var enligt bybornas uppgifter uthyrd till en grupp araber, troligen egyptier, av en lokal klanledare. Fastigheten omfattade även en madrasa (koranskola).

klar

Artikellänk är kopierad

TT-AFP
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro