ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Alarm om glutenallergi bland barn

Stockholm TT · 24 Maj 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

-Det är alarmerande. Att så många som tio per tusen var diagnostiserade redan när studien började var i sig förvånande. Nu har vi hittat långt mycket fler barn, säger barnläkaren Anneli Ivarsson vid Umeå universitet som leder den undersökning som väntas bli klar under hösten. Någon exakt siffra för hur många barn som drabbats vill hon inte ange ännu.

Glutenintolerans, celiaki, innebär att tunntarmens slemhinna skadas av gluten som finns naturligt i vete, råg och korn. Hos de yngsta barnen visar sig ofta symtomen i form av magbesvär och sämre vikt- och längdökning. Sjukdomen kan ibland finnas dold och orsaka problem som trötthet eller magbesvär. Obehandlad celiaki ökar risken att få olika följdtillstånd som depression, skelettskörhet och barnlöshet. Allt vanligare Tidigare betraktades glutenintolerans som en mycket ovanlig barnsjukdom. I mitten av 1980-talet skedde en kraftig ökning av antalet barn som insjuknade, vilket kan förklaras av ändringar i spädbarnskosten.

Orsaken var troligen att mängden mjöl i industritillverkad barnmat ökades.

Problemen har minskat sedan det i slutet av 1990-talet blev klarlagt att spädbarn bör börja med glutenhaltig kost gradvis medan de fortfarande ammar. Kronisk sjukdom Med den pågående studien hoppas forskarna kunna se om den spädbarnskost som rekommenderas i dag verkligen minskar risken för celiaki, eller om det bara är symtomen som minskar och att sjukdomen därför förblir oupptäckt.

Glutenintolerans är en kronisk sjukdom som behandlas genom att man håller en strikt glutenfri kost.

Om man misstänker att man har sjukdomen ska man vända sig direkt till vårdcentralen, enligt Anneli Ivarsson. -Börjar man minska glutenhalten själv för att testa så försvårar man utredningen, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro