ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Alaska håller hårt i det svarta guldet

Izabella Rosengren · 2 Jan 2013
Uppdaterad 3 Jan 2013
Trans-Alaska pipeline går även under marken.

Trans-Alaska pipeline går även under marken. Foto: Izabella Rosengren


Alaskas ekonomi är till 90 procent uppbyggd av pengar från oljeindustrin. Lägg till avsaknad av både inkomstskatt och moms och du har en delstat som är helt beroende av olja. Men välfärden har sitt pris och numera är det svårt att hitta en vild varelse i USA:s största delstat som inte fått sitt liv påverkat av oljan.

klar

Artikellänk är kopierad

Sedan Alaska på 60-talet upptäckte att man satt på en oljeskatt utan dess like har oljebolagen kämpat för att utvinna mer och mer ur den tidigare orörda jorden. På senare tid har dock orosmoln siktats vid horisonten i form av sinande oljeresurser, vilket har gjort att delstatsregeringen har vidtagit allt mer extrema metoder för att hålla kvar sina ”välgörare” – bland annat genom att öppna upp tidigare skyddade områden för provborrning av olja.

Ett sådant område är Tjuktjerhavet utanför Alaskas nordvästra kust. Under sex år har Shell försökt att komma åt en del av de 90 miljarder fat olja som de tror finns under den Arktiska oceanen, något som hittills kostat bolaget nära fem miljarder dollar.

På grund av demonstrationer från bland annat Greenpeace och havererad utrustning har bolaget dock tvingats att skjuta upp sina försök till 2013. Detta glädjer miljöorganisationer som anser att ett oljeläckage i detta område skulle få stora konsekvenser för miljön på hela norra halvklotet. 

Nya undersökningar har till exempel visat att området avsatt för provborrningen även är hemvist åt hundratusentals valrossar. Skulle ett oljespill ske här får det inte bara konsekvenser för valrossarna, utan även för lokalbefolkningen som lever på att jaga dem.

Betsy Beardsly är programdirektör för miljöorganisationen Alaska Wilderness Leauge. Skulle en olycka inträffa så här långt norrut finns det, enligt henne, inga vedertagna metoder för att sanera oljan innan den hinner förstöra viktiga ekosystem.

− På vatten har man ingen kontroll och det finns ingen säker teknik för att plocka upp olja under is.

Skulle en olycka likt den i Mexikanska golfen inträffa i Arktis skulle klimatet och den bristande infrastrukturen göra utsläppet omöjligt att hantera. Eftersom området är täckt av is största delen av året skulle man i värsta fall behöva vänta flera månader innan man kan sanera.

Eftersom nedbrytningen av olja sker mycket långsammare i kallt vatten än i varmt kan oljan i värsta fall frysas in i havsisen och lagras i tusentals år innan den, som en otrevlig överraskning, gör comeback som helvetet på jorden för de djur och växter som lever där.

Obama emot exploateringen

Som ytterligare ett led i att stilla nationens oljeaptit har det länge varit en nationell fråga att öppna upp och borra i en del av nationalparken Arctic National Wildlife Refuge, ANWR, i norra Alaska – en av USA:s största och sista orörda vildmarker. 

Beräkningar visar att det kan finnas upp till 10 miljarder fat olja och naturgas gömt under permafrosten. Men att borra i ANWR är, liksom vid djuphavsborrning, inte helt enkelt då det finns en hel del ekologiska parametrar att ta hänsyn till. 

Det främsta argumentet mot en exploatering av ANWR är att borrningen med stor sannolikhet kommer att störa renarnas kalvningsvanor, vilket i sin tur får konsekvenser för inuiterna i området som är beroende av dem för sin överlevnad. Borrningen skulle även påverka populationen av isbjörnar, vargar och andra djur som lever i området, antingen direkt genom borrningen, eller indirekt genom att störa födodjurens reproduktion. 

Även Barack Obama har motsatt sig projektet med motiveringen att en exploatering ”oåterkalleligt skulle skada området utan att för den delen producera tillräckligt med olja för att på ett meningsfullt sätt påverka marknadspriserna”.

klar

Artikellänk är kopierad

Izabella Rosengren
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro