ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Albin Johnsén: Är folkets smak inte bra nog för Grammis?

Albin Johnsén · 12 Jan 2018
Uppdaterad 12 Jan 2018

Metro Musics krönikör Albin Johnsén skriver om att juryns och folkets smak som vanligt skiljer sig åt.

klar

Artikellänk är kopierad

Det är galornas tid på året, fjolårets släpp ska summeras innan favoriterna från 2017 hamnar längre och längre ner på våra spellistor. Jag läser igenom Grammisnomineringarna och konstaterar att några namn är nya för mig medan många känns givna. Som vanligt så skiljer sig juryns och folkets smak åt. De artister som streamas mest av folket är sällan de som prisas. Är folkets smak inte bra nog eller?

Jag tycker 2017 var ett riktigt bra musikår med flera fantastiska släpp! Till min stora glädje som fan av albumformatet så känns det som att många artister verkligen har jobbat konceptuellt och genomtänkt med sina album. Det har blivit så vanligt i dag att bara samla ihop släppta verk och göra en digital spellista (vilket kanske är mer logiskt med tanke på hur musik konsumeras nuförtiden) så därför blir jag alltid inspirerad när det släpps album som känns enhetliga.

När jag wrappar upp mitt år med Spotify så är det tydligt vilka två album som snurrat mest i min telefon och för första gången på säkert 10 år är det två svenska rapalbum. Det ena signerat Stor och det andra Mwuana. Det ska bli spännande se vilka trender som följer med in i 2018 och vilka nya (eller gamla) som skapas (eller återuppstår). Kommer till exempel trap överleva ett år till? Vad hände med rapcore som var så stort i början på 2000-talet?

LÄS MER
Albin Johnsén: Albumen fick mig att orka med min vardag

Jag tycker alltid det är kul att se vilka nya artister som slår igenom. Det var ju några riktigt stora genombrott under 2017, det ska bli intressant att se hur deras respektive resa fortsätter. I en intervju med legendariska rapparen, producenten och hörlursmogulen Dr. Dre så säger han att det svåra inte är att göra sin första hit, det svåra är att följa upp den. Å andra sidan så finns det ju ett flertal exempel som visar att de som en gång lyckats skapa en större hitoftast kan upprepa den bedriften. Det ska också bli intressant att se hur mycket politik som kommer in i de svenska låtarna i år med tanke på att det är valår.

Vilka som tar ställning och åt vilket håll! Vallåtar brukar ju vanligtvis inte bli några större succéer, men i år kanske det blir ändring. Jag ser verkligen fram emot musikåret 2018 som redan smygstartat med nya kreativa släpp från bland andra Justin Timberlake och Kendrick Lamar.

klar

Artikellänk är kopierad

Albin Johnsén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro