ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Albumaktuella Cherrie: Hörs på skivan att jag är mer nöjd med mig själv

Fredrik Tideman · 14 Jun 2018
Uppdaterad 14 Jun 2018
Sherihan "Cherrie" Hersi är aktuell med sin andra skiva.

Sherihan "Cherrie" Hersi är aktuell med sin andra skiva. Foto: Paulina Torbjörnsen


Efter succén med sin debutskiva är Cherrie tillbaka med albumet "Araweelo". "Det är en annan Cherrie", säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro når Cherrie på en skakig telefonuppkoppling från Kina, där r’n’b-artisten landat tidigare samma dag. Dagen efter ska hon göra en konsert i Peking.– Jag var på turné här 2016. Det är kul, det är en omställning. Man blir fint mottagen.Trots att 26-åringen framför allt skriver texter på svenska så har hon spelat i allt från Kina till England och Frankrike.Hur kommer det sig att du slår internationellt trots att du sjunger på svenska?– Någonstans är det för att den typen av musik jag gör är internationell. Och jag gör ganska känslig musik och musik som är nära kopplad till mig. Man behöver inte förstå texten för att ändå känna och förstå helheten och vad jag sjunger om, säger Cherrie.

Går ifrån att skriva om Rinkeby

Nya skivan, Cherries andra, släpps den 15 juni och heter ”Araweelo”. Cherrie beskriver den som ljusare än debuten ”Sherihan”.– Det är en annan Cherrie. Innan har jag jobbat med mer mörka och melankoliska ljudbilder. Nu har jag följt min dröm i två år och känner mig mer nöjd med mig själv som person och hanterar saker mer hälsosamt. Det hörs på Araweelo som har en ljusare ljudbild.

Under våren sändes dokumentärserien ”Cherrie – ut ur mörkret”.
Under våren sändes dokumentärserien ”Cherrie – ut ur mörkret”.Foto: Paulina Torbjörnsen

Hon beskriver också en skiftning i texterna hon skriver.– Jag har gått lite från det lokala tänket, att skriva om Rinkeby och orten, till att prata mer om härkomst och att prata mer om mig som somalisk kvinna i Sverige och som svensk kvinna i världen.

Har fått uppskattning för dokumentärserie

I våras sände SVT en dokumentär i tre delar med Cherrie i huvudrollen. I ”Cherrie – ut ur mörkret” berättar hon bland annat om skjutningar som skett i Rinkeby och vänner till henne som dödats.– Det där är en till dimension av det jag har velat göra som musiker. Jag var stressad över att göra det eftersom det är ett känsligt ämne, och det är så nära mig som person och människor jag har växt upp med. Men jag hade en chans att sätta ansikten och känslor på människor som annars kanske bara ses som statistik.Vad har du fått för reaktioner på serien?– Det har varit folk som inte bor i orten som tackar för att jag har vidgat deras perspektiv, och grabbar som är kvar i Rinkeby som säger tack för att du har representerat oss så fint. Det har väckt mycket känslor och jag är väldigt stolt över det.

Ska vidga gränserna live

Efter att ”Araweelo” har släppts väntar ett gäng spelningar under sommaren.– Jag är jättepeppad! Jag har turnerat med samma tio låtar, så det känns skönt att komma ut och köra ny musik. Kunna vidga gränserna för vad man kan göra, både visuellt och som artist, säger Cherrie.

pil
Sherihan ”Cherrie” Hersi.

Ålder: 26 år.Karriär: Slog igenom med singeln Tabanja 2015. Släppte första albumet Sherihan släpptes 2016. 2017 vann Cherrie både en Grammis och P3 Guld för Årets hiphop/soul.Aktuell: Med nya skivan Araweelo som släpps 15 juni. Ska ut på turné i Sverige under sommaren och hösten.Övrigt: Ingår i artistkollektivet Trans94 tillsammans med bland andra Silvana Imam och Erik Lundin.

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Tideman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro