ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Alby: Sälj inte våra hyresrätter i dag

Clarence Frenker · 13 Jun 2012
Uppdaterad 13 Jun 2012
Alby: Sälj inte våra hyresrätter i dag Botkyrkabyggen vill sälja ut 1 000 lägenheter i Alby till privatvärd men hyresgästerna säger nej. Nu vädjar de boende om att stoppa försäljningen. Från vänster, Åsa Eklund och Emely Od.

Alby: Sälj inte våra hyresrätter i dag Botkyrkabyggen vill sälja ut 1 000 lägenheter i Alby till privatvärd men hyresgästerna säger nej. Nu vädjar de boende om att stoppa försäljningen. Från vänster, Åsa Eklund och Emely Od. Foto: Henry Lundholm


Alby. Kommunen vill sälja 1000 kommunala hyresrätter i Alby för att kunna finansiera en upprustning av miljonprogrammet. Men hyresgästerna själva säger nej och vädjar nu om att stoppa försäljningen. – Man blir så arg, säger Albybon Emily Od.

klar

Artikellänk är kopierad

På torsdagen ska fullmäktige i Botkyrka besluta om det kommunala bostadsbolaget Botkyrkabyggen ska inleda processen att hitta en privat köpare av omkring 1000 kommunala hyresrätter i Alby.

Men hyresgästerna själva känner sig överkörda och vädjar nu om att försäljningen ska stoppas. – Man har inte informerat oss hyresgäster om det här överhuvudtaget, och då har man inte heller följt den demokratiska processen. Och det tycker inte vi är okej, säger Åsa Skoglund, som bott i Alby i nästan fem år.

I tisdags bjöd hon genom Hyresgästföreningen in till ett möte i Alby för att de boende skulle få möjlighet att ställa frågor till politikerna.

Över 200 berörda hyresgäster dök upp och enligt Åsa Skoglund var rädslan stor för vad en försäljning skulle innebära för deras framtida boende. – Det vi oroas över är vad som ska hända med hyror, renoveringar och underhåll. Med ett kommunalt bolag är man en del av allt medan man med en privat aktör inte har samma insyn. Så som det ser ut i dag vill vi inte sälja innan vi undersökt de olika alternativen, säger Åsa Skoglund.

Enligt Emily Od, som bott i Alby i över fem år, är frustrationen stor: – Efter mötet var jag fly förbannad. Vi fick inga direkta svar på frågorna. Det enda de sade var att beslutet nästan är taget. Man blir så arg, säger hon.

Enligt Katarina Berggren (s), kommunalråd i Botkyrka, är en försäljning är nödvändig för att kunna finansiera en upprustning av miljonprogrammet och att skjuta fram processen är inte ett alternativ, anser hon.

Hon menar att Albyborna blivit informerade och att en dialog ska föras så snart arbetet påbörjats. – Vi ska pröva om det finns en god köpare som kan ta långsiktigt ansvar och vill vara med och utveckla Alby och förnya miljonprogramsområdet. Men vi kommer vara väldigt kräsna, och därför har vi satt upp en kravlista som vi vill att en tilltänkt köpare ska leva upp till. Gör den inte det blir det ingen försäljning, säger hon.

En kraftig minskning i år

Efter de senaste årens ombildningsrusch har försäljningarna av hyresrätter i Stockholm nu mer eller mindre avstannat. Hittills i år har endast tolv av Stockholms stads fastigheter ombildats, vilket är en kraftig minskning jämfört rekordåret 2010 då 206 hyresfastigheter såldes till bostadsrättsföreningar, uppger Dagens Industri.

Ytterstadsborgarråd Joakim Larsson (M) säger till tidningen att det dels är en effekt av det ombildningsförbud i innerstaden och närförorterna som togs förra året. Men även det faktum att bankernas låneregler skärpts för utlåning till bostadsrättsföreningar uppges av ekonomer ha haft en kylande effekt på ombildningmarknaden.

Mellan åren 2007 och 2010 drog Stockholms stad in sammanlagt 30 miljarder kronor på att sälja sina hyresfastigheter till bostadsrättsföreningar. Förrå året uppgick siffran till 1, 2 miljader.

klar

Artikellänk är kopierad

Clarence Frenker
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro