ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Åldersgräns på Sahlgrenska ställer till det för ensamstående

Linnea Bergman · 12 Dec 2017
Uppdaterad 12 Dec 2017
Sahlgrenska universitetssjukhuset har sänkt åldersgränsen för att få ställa sig i kön för assisterad befruktning med hjälp av donerade spermier.

Sahlgrenska universitetssjukhuset har sänkt åldersgränsen för att få ställa sig i kön för assisterad befruktning med hjälp av donerade spermier. Foto: Alamy/TT.


Sahlgrenska universitetssjukhuset har infört olika åldersgränser för kvinnor som står i kö för assisterad befruktning. Något som skapar problem för bland annat ensamstående kvinnor och samkönade par.

klar

Artikellänk är kopierad

På Sahlgrenska universitetssjukhuset är det för närvarande kö på runt fyra år för dem som behöver donerade spermier för att bli gravida. Nu har sjukhuset infört olika åldersgränser för kvinnor som vill ställa sig i kö för assisterad befruktning: 36 år för dem som behöver donerad sperma och 39 år för dem som inte behöver det.

De kvinnor som behöver donerade spermier är främst ensamstående kvinnor, samkönade kvinnliga par och olikkönade par där mannens spermier inte går att använda. De som inte behöver donerade spermier är främst olikkönade par som kan använda mannens egna spermier.

1 april 2016 fick ensamstående kvinnor samma lagstadgade rätt till assisterad befruktning som par. Politikerna i Västra Götaland har antagit SKL:s rekommendationer om att ensamstående ska behandlas på samma sätt som par när det gäller assisterad befruktning. Det innebär att landstinget ska erbjuda assisterad befruktning för kvinnor under 40 år.

Beslutet om att sänka åldersgränsen för att få ställa sig i kö på Sahlgrenska universitetssjukhuset är dock taget av sjukhuset själv och inte av de ansvariga politikerna.

Ann Thurin-Kjellberg, överläkare och ansvarig för donationsverksamheten vid reproduktionsmedicin på Sahlgrenska sjukhuset, säger att det är värre för patienten att få ett besked om att de inte hinner få behandling när de redan stått i kö i flera år.

– Om vi har fyra års kö så är det enkel matematik att man inte kan vara 38 när man ställer sig i kön. Jag tycker att det viktigaste är att de som ställer sig i kö också har en realistisk chans att göra en behandling. Av två dåliga alternativ har vi valt det minst dåliga, säger hon.

Jonas Andersson (L), ordförande i hälso- och sjukvårdsstyrelsen i Västra Götaland tycker att sjukhuset måste vara tydligare på sin hemsida med att kvinnor har rätt till behandling tills de fyller 40 år.

– Risken med nuvarande information är att man tror att om man är över 36 år så kan man inte få offentlig vård. Den möjligheten har man genom att bland annat söka sig till något annat landsting, säger han.

Anledningen till att åldersgränserna skiljer sig åt är enligt Ann Thurin-Kjellberg att politikerna inte skjutit till mer pengar för att korta köerna för assisterad befruktning med donerade spermier. Men Jonas Andersson (L) anser att sjukhuset redan fått pengar som även skulle gå till den här gruppen.

Föreningen Femmis, Föreningen för frivilligt ensamstående föräldrar med donation, tycker att det är orimligt att Sahlgrenska universitetssjukhuset har olika åldersgränser för de olika köerna. Deras medlemmar som är över 35 kan i nuläget inte ställa sig i kö för assisterad befruktning i Västra Götaland.

– Att neka människor att ställa sig i kö löser ingenting. Varför låta våra medlemmar ta smällen för att ansvariga politiker inte klarat av att lösa problemet. Nu är det upp till bevis att regionen tar bort åldersgränsen på 36 år och att resurser tillsätts, säger föreningens ordförande Sofia Kuno.

Jag har varit i kontakt med kvinnor som står i den fyra år långa kön i Västra Götaland. Vad vill du säga till dem? 

– Att vi för närvarande har för långa väntetider och att vi jobbar med att korta dessa. Från politiken har vi agerat för att lösa situationen, men det går inte att trolla med knäna och få bort köproblematiken på ett par månader. Det kommer att ta ett tag innan vi är helt ikapp, säger Jonas Andersson, (L), ordförande i hälso- och sjukvårdsstyrelsen i Västra Götaland.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Bergman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro