ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Äldre luras av falska mattförsäljare: "Vi känner oss så dumma"

Malin Hansson · 16 Sep 2016
Uppdaterad 16 Sep 2016
Mattförsäljare lurar äldre att köpa mattor dyrt.

Mattförsäljare lurar äldre att köpa mattor dyrt. Foto: Mike P Shepherd/Alamy/IBL


Hjälp med sedelväxling, falsk hemtjänstpersonal och mattförsäljare. Metoderna att lura äldre är många – och håller i sig. Ove, 85, och hans fru råkade ut för en falsk mattförsäljare, en bedrägerimetod som pågått i många år. "Man skäms ju", säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

En man plingar på hos ett äldre par och säger att de köpt mattor av hans far tidigare. Nu har hans pappa dött och mannen försöker sälja av de fina äkta turkiska handknutna silkesmattor som finns kvar eftersom han själv ska flytta till Schweiz. Men självklart till ett mycket bättre pris.

Efter påtryckningar köper paret några mattor, i tron om att de är äkta.

Känns historien igen? Liknande bedrägerimetoder har använts i många år. Redan 2011 skrev Metro om det. Och det är fortfarande igång, vilket ett äldre par i Göteborg fått erfara.

– Mannen kom in med fem mattor under armen och sa att vi kunde få några och betala för några. Han ville bara bli av med dem innan flytten, berättar Ove och fortsätter:

– Vi gav 13 000 kronor för mattorna men insåg snart att de inte var äkta. Det är så fräckt. Vi känner oss så dumma och vill varna andra.

►LÄS MER: Varning: Falska poliser lurar äldre – så avslöjar du bedragarna

Men de vet också att de kom ”lindrigt” undan. Tidigare har det rapporterats om att fejkade mattor sålts för 100 000 kronor.

Problemen med mattbedragare verkar gå i vågor, säger polisen Carina Roth vid Skånepolisen. Hur de får tag i adresserna till dem de utsätter vet hon inte och att få tag i bedragarna är svårt eftersom de ofta går under falska namn.

–  I de fall jag känner till tar de betalt för en väldigt dyr matta så är de egentlig en inte värde många kronor och det är ofta äldre som drabbas, säger hon.

För att undgå deras metoder tycker Carina Roth att man inte ska släppa in någon man inte känner i sitt hem.

– Säg bara nej och släpp inte in någon du inte vet vem det är. I många fall är det två personer och då kanske inte huvudsyftet är att sälja en matta utan en visar upp mattan medan den andra letar igenom andra rum så det blir stöld istället, säger Carina Roth.

Paret i Göteborg har låtit sina mattor stå ihoprullade och vet inte vad de ska göra.

– Vi ville inte ens ha dem egentligen, men nu står de här och det är jobbigt att se dem, för man skäms ju, säger Ove.

Ove heter egentligen någonting annat.

►LÄS MER: Polisen varnar för ny bluff: falsk läkare och polis vill lura äldre

klar

Artikellänk är kopierad

Malin Hansson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro