ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Äldre man sköt varg – frias från jaktbrott

Karl Enn Henricsson · 6 Mar 2018
Uppdaterad 7 Mar 2018
Den äldre mannen åtalades för grovt jaktbrott efter att ha skjutit en varg 2015. Nu frias han av tingsrätten. Vargen på bilden är inte vargen som sköts.

Den äldre mannen åtalades för grovt jaktbrott efter att ha skjutit en varg 2015. Nu frias han av tingsrätten. Vargen på bilden är inte vargen som sköts. Foto: Polisen och TT


Den äldre mannen sköt en varg och hävdade att vargen attackerat hans hund. Efter skotten skickade han ett sms med texten The target is eliminated”. Han åtalades för grovt jaktbrott, men frias nu av tingsrätten.

klar

Artikellänk är kopierad

Den 29 september 2015 sköt en äldre man en varg i Sjundareviret, sydväst om Södertälje. Mannen befann sig på morgonpromenad tillsammans med tre hundar, varav en inte var kopplad, har han berättat. Mannen bar ett jaktvapen.

”Vargen ser ut att vara väldigt aggressiv alltså. Och jag skjuter ett skott upp i skogen först men ingen reaktion alls och så fort jag kan var jag tvungen att skjuta verkningseld”, berättade han för representanter från länsstyrelsen.

”Den föll på plats men var inte död utan jag fick skjuta ett skott till. Ungefär så gick det till”.

Det beskrivna förfarandet kan vara lagligt enligt en paragraf i jaktförordningen, och länsstyrelsen anade inga oråd. Dock pågick redan en polisutredning av flera händelser i området, och mannen åtalades under förra sommaren för grovt jaktbrott.

”När han skjuter vargen har inget angrepp påbörjats och den lösa hunden har inte reagerat på vargen”, fanns att läsa i åtalet. Efter att mannen hade skjutit vargen skickade han ett sms till en granne med texten ”The target is eliminated” – målet är eliminerat, fritt översatt.

Nu frias mannen av Södertälje tingsrätt. Mannens uppgifter om händelseförloppet godtas, och utredningen ger inte stöd för att dödandet av vargen var olagligt, enligt rätten. ”Rätten har således funnit att NN före påskjutningen vidtog de åtgärder – ett högt skrik och ett varningsskott – som kan krävas i en situation som den här aktuella”, finns att läsa i domen.

Om sms:et som mannen skickat innan han kontaktade länsstyrelsen skriver rätten att det ”framstår visserligen som märkligt, men medför inte att hans trovärdighet påverkas” och att det kan uppfattas som ”uttryck för glädje eller triumf över att en varg hade dödats”.

klar

Artikellänk är kopierad

Karl Enn Henricsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro