ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Alex, 18, säljer sex till äldre kvinnor: Många vill ha ungdomar”

Karolina Skoglund · 9 Feb 2015
Uppdaterad 9 Feb 2015

För två månader sedan bestämde sig Alex, 18, att lägga ut en annons på nätet där han erbjöd: Oralsex på kvinnor för en femhundring. Enligt Ungdomsstyrelsen är han långt ifrån ensam.

klar

Artikellänk är kopierad

Bilden är arrangerad med en statist som inte har någonting med texten att göra.
Bilden är arrangerad med en statist som inte har någonting med texten att göra.

Alex är 18 år gammal, går på gymnasiet och bor hemma hos sina föräldrar i en stockholmsförort. När vi ses på kafé i centrala Stockholm ser han ut som vilken 18-åring som helst, iklädd dunjacka, jeans och sneakers. Men han har en hemlighet: Tillsammans med en jämngammal killkompis säljer han sex till äldre kvinnor på nätet.

Allt började ungefär vid årsskiftet, säger han. Killarna hade hört talas om en webbsida och bestämde sig för att testa. Framförallt eftersom de ville ha snabba pengar, men även av en viss nyfikenhet. För 500 kronor erbjuder de oralsex, som de menar att de är specialister på. För 250 kronor till får man båda två samtidigt. Kontakterna sker genom en kontantkortstelefon de införskaffat för ändamålet. 

– Sidan är ganska känd men det är mest kvinnor som lägger upp annonser och män som går in på den. Samtidigt är det är många som vill ha ungdomar. Så jag och min kompis tänkte ”varför inte?” Vi hade inte räknat med att någon skulle ringa.

Men det gjorde det. Nu, drygt två månader senare, har de sålt sex till nio olika kvinnor. Flera av dem återkommande.

– Vi är sofistikerade gentlemän när vi träffar de här kvinnorna. Vi tar hand om dem. Och skiljer sig inte sjukt många i Sverige? Jag tänker att de här kvinnorna kanske är ensamma?

Alex säger att de allra flesta kunder är kvinnor strax över 40 år gamla. De vill gärna ses kring helgen men ibland ringer någon mitt på dagen i veckan.

– Alltså, vi har en bil som vi kan vara i om det skulle vara så. Men det har bara hänt någon gång. Vi är nästan alltid hos kvinnorna. Vi frågar ju inte något om deras liv men man ser ju på lägenheten att de har barn och så.

I en enkät som myndigheten Ungdomsstyrelsen gjorde 2012 framkom det att 1,5 procent av ungdomar i åldern 16-25 hade erfarenhet av att erbjuda sex mot ersättning. Att killar sålt sex visade sig vara mer än dubbelt så vanligt som att tjejer gjorde det.

– Vi vet inte varför det är fler killar, det kan vi bara spekulera i. Men det är mycket som pekar på maskulinitetsnormer som bygger på att bygga män i sin identitet av att man ska vara stark. Det gör att killar i den här åldern är mer experimenterande och testar gränser på ett annat sätt än tjejer, säger  Karen Austin, projektledare på Ungdomsstyrelsen. 

Under vår fikastund är Alex nervös. Inte för att prata om vad han sysslar med, utan för att någon ska se honom. Han ser sig om på kaféet med jämna mellanrum för att försäkra sig om att ingen han känner dykt upp.

– Vi bor i ett litet område. Alla känner alla. På ett sätt känns det inte bra att någon vet. Men vi skiter i vad de tycker egentligen.

Om dina föräldrar skulle få veta då?

– Kom igen, skojar du? Det är värst. Antagligen skulle jag bli utkastad. Det är skämmigt att ens son säljer sex. Folk tänker: ”Varför måste han sälja sex, kan han inte göra något annat? Har han kommit till bottenpunkten”. Men vi ser det inte som att vi har kommit till bottenpunkten. Vi gör det här för att det är roligt och för att vi får pengar. Det är så vi tänker.

Alex säger att han själv mår bra, och att de facto att han säljer sex inte påverkat hans psykiska hälsa. 

– Jag gör det jag vill. Det är roligt, skönt och ger pengar. Men jag kan verkligen förstå om folk tycker att det är dåligt. Jag bryr mig inte om vad folk tycker. Om de inte gillar det, vad ska jag göra åt saken?

Karen Austin på Ungdomsstyrelsen känner igen Alex berättelse. Särskilt den positiva klang han beskriver sin situation i. 

– Det är oftast så det låter: Den lycklige killen som gör det här av fri vilja. Men det här handlar inte om något fritt val. Inte heller om att man vill testa alla möjliga gränser. Vad det handlar om är att det är väldigt utsatta killar, och det börjar alltid i väldigt unga åldrar.

Hon säger att många av de som säljer och köper sex har varit utsatta av sexuella övergrepp tidigare i livet. 

– Men det finns mycket skamkänslor kring det man gör. Man vill inte berätta att man är den som säljer sex. Och som kille, utifrån dagens normer, ses man inte lika lätt som en utsatt person. Vad vi sett är att många killar söker hjälp för detta först senare i livet, även om de psykiska problemen pågått länge. 

*Alex heter egentligen någonting annat.

Forskaren: Bekräftelsebehov eller självskadebeteende kan vara orsak

Gisela Priebe, psykolog och forskare vid Lunds universitet, forskar om sexuell utsatthet bland ungdomar och unga vuxna. Hon menar att ett bekräftelsebehov bland annat kan vara en av de bakomliggande orsakerna till att unga väljer att sälja sex.

– Det beror på i vilken situation den unge befinner sig . O m man bor hemma och har de materiella  grundbehoven tryggade kan det röra sig om just bekräftelse. Man känner att man är bra på någonting, blir uppskattad.

Men efter ett tag förstår man ofta de negativa sidorna, vilket kan göra det svårt att fylla sitt bekräftelsebehov.

– Man kanske märker de som köper sex inte bara tycker att du är en fin person, utan även ställer krav på en som man inte vill ställa upp på  och att respekten inte finns där.

En annan anledning till att man som ung och med grundbehoven tryggade sex kan vara ett självskadebeteende, säger hon.

– D et verkar dock som att man gör en mer positiv bedömning när man är mitt uppe i något. Man ifrågasätter inte sig själv på samma sätt som efter att det gått en tid. Först då får man lättare att se nackdelarna.

Det kan dock ta lång tid innan man förstår vad man gett sig in på. 

– Jag ser i litteraturen att det verkar som att man gör en mer positiv bedömning när man är mitt uppe i något. Man ifrågasätter inte sig själv på samma sätt som efter att det gått en tid. Först då får man lättare att se nackdelarna.

Skiljer sig inställningen och attityden till att sälja sex mellan unga män och kvinnor?

– Det finns inte så många studier om män som säljer sexuella tjänster. Men en del visar att synen är lite annorlunda. Det är kanske lite vanligare bland män att man ändå ser sig som sexuellt aktiv och ”om man dessutom kan tjäna pengar på det så är det en bonus” . Män beskriver något oftare än kvinnor att de inte "måste" sälja sex utan kan välja när och till vem de gör det.

klar

Artikellänk är kopierad

Karolina Skoglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro