ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Alex Schulman om nya boken: Mormors upprättelse”

Natalie Demirian · 10 Nov 2018
Uppdaterad 10 Nov 2018
Alex Schulman.

Alex Schulman. Foto: Bengt Widell.


I jakten på ursprunget till sitt eget mörker snubblade Alex Schulman över en hjärtknipande kärlekshistoria. I boken Bränn alla mina brev” skriver han om sin mormor Karin Stolpes hemliga och förbjudna kärleksaffär med Olof Lagercrantz.

klar

Artikellänk är kopierad

Alex Schulman säger att han aldrig är våldsam, får några utbrott eller skriker. Den vrede som finns inom honom, och som negativt påverkar relationen till hans fru och barn, handlar snarare om en lågintensiv vrede och irritation, som att han går in i ett mörker, förklarar han.

Under ett terapisamtal, när han försöker få bukt med problemet, får Alex Schulman rita en familjekarta. Det är då han inser att släktens bråk och konflikter och hans egen vrede startar med en och samma person. Hans morfar, författaren Sven Stolpe.

När Alex Schulman började gräva i Sven Stolpes stora mängd böcker och brev ramlade han över ledtrådar som slutligen leder till att han får reda på att hans mormor Karin Stolpe och hans morfars ständige hatobjekt, Olof Lagercrantz, hade en kärleksaffär som djupt skulle prägla resten av alla inblandades liv.

”Bränn alla mina brev” är tillägnad Karin Stolpe och Schulman ser boken som hennes upprättelse.

– Jag är jättestolt över boken. En sådan här historia får man inte igen i livet och då gäller det att man verkligen förvaltar den. Jag tog det här på största allvar, säger han.

Han bestämde sig för att skriva om triangeldramat efter att ha fått Olof Lagercrantz änka, Martina Lagercrantz, välsignelse. Men det var inte självklart att berätta en historia där ingen av de inblandade kan berätta sin version.

Det är svårt, det där. Så var det med mamma också när jag skrev om henne. I det här fallet var det länge sedan alla inblandade dog och det är en upprättelse. Mormors upprättelse.

Karin Stolpes historia är väldigt stark. Varför tror du att vi inte har hört den förrän nu?

– Det är Sven Stolpes fel. Han kvävde henne. Hon var ju mycket mer begåvad än vad han var. Hon var otroligt beläst och hade två Nobelpristagare i familjen. Men hon krymptes av Sven Stolpe genom åren.

LÄS MER
Quiz: Hur bra deckarkoll har du?

Hur känner du inför Sven Stolpe i dag?

– Jag har kommit att avsky honom. Jag tänkte, när jag började skriva, att det här skulle bli en typ av försoning. Utgångspunkten är att morfar är ondskan och att jag sedan skulle förstå honom. Men ju mer jag läste desto mer blev han ett monster. Det är en person som man inte kan försonas med.

Hur hjälpte den här historien dig med grundproblemet, din vrede?

– Jag har fått ett medvetande om det. Det är ett första steg. Det där trädet med alla släktingar var väldigt klargörande för mig. Att det finns så mycket konflikter och hat på mammas sida och att det kommer från Sven Stolpe och rinner vidare genom generationerna och även till min om jag inte sätter stopp för det. Jag vill inte att mina barn ska uppleva det som jag fick uppleva.

Det finns säkert de som skulle påstå att varje person bestämmer över sitt eget beteende, att det inte är något som ärvs i generationer?

– De som tycker så har helt enkelt fel. Det är det som är så sorgligt, att man inte är mer medveten om hur man påverkas av människor omkring sig när man växer upp. De som säger att ”jag är jag och jag bestämmer mitt eget öde”… Det låter ju underbart, men tyvärr så är det för enkelt att säga så, för naivt. Det är min insikt i alla fall, att det man gör är väldigt präglat av det som har hänt en tidigare.

pil
Fakta: Alex Schulman

Ålder: 42 år gammal.

Bor: Östermalm, Stockholm.

Familj: Gift med Amanda Schulman, tre barn.

Gör: Författare, krönikör och driver podden ”Alex och Sigges podcast” med Sigge Eklund. Drev i mitten av 00-talet en av Sveriges största bloggar.

Aktuell med: Boken ”Bränn alla mina brev” som släpps den 12 november.

klar

Artikellänk är kopierad

Natalie Demirian
Natalie Demirian
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro