ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Alexander Gustafsson i kamp om UFC-titeln

Sebastian Chaaban · 22 Sep 2013
Uppdaterad 22 Sep 2013

Som förste svensk tävlar han om titeln i UFC och möter en regerande mästare som kört över tidigare utmanare. "Jag vill det här mer än honom. Att ta hem bältet är allt jag tänker på", säger Gustafsson till Metro.

klar

Artikellänk är kopierad

Alexander Gustafsson tävlar om UFC-titeln
Alexander Gustafsson tävlar om UFC-titeln

Alexander ”The Mauler” Gustafsson, 26, är Sveriges klarast lysande stjärna på kampsportshimlen. Redan som 22-åring började han att tävla i UFC, världens största kampsportsorganisation. I sin första match behövde han bara 41 sekunder på sig för att knocka sin motståndare.

Nu, fyra år och sju vinster senare, hade han i natt chansen att ta hem titeln som världsmästare i lätt tungvikt, då han natten till lördag mötte den regerande mästaren Jon ”Bones” Jones i UFC. 

När Metro nådde Alexander Gustafsson före matchen befann han sig i matchstaden Toronto och kände sig mer redo än någonsin.

Berätta lite om din uppladdning inför matchen? – Det har varit bra. Jag har kört hårt, jag har tränat hemma på Allstars och så har jag tränat i San Diego på Alliance och det har varit ett bra träningsläger. Jag har varit i USA nu cirka tio veckor och bara köttat på, så nu jäklar är jag äntligen här, nu är det äntligen det sista kvar, säger han.

Den regerande mästaren Jon Jones har kört över de tidigare utmanarna och är en stor favorit i matchen. Jones och Gustafsson har många likheter, samma ålder, nästan lika långa, där Gustafsson är lite längre, båda har bara förlorat en match – men Jones har ett stort övertag då han har den längsta räckvidden i hela divisionen. – Jag tänker göra min grej. Jag fokuserar inte så mycket på vad han har gjort tidigare. Jag har också tagit in sparringspartners som liknar honom på alla möjliga sätt som jag har tränat med. Sedan har jag bara kört stenhårt genom det här träningslägret och känner mig oerhört laddad.

Vilka områden ser du att du är bättre i än honom? – Jag är snabbare och jag är en bättre striker än vad han är. Jag vill ha det här bältet mer än vad han vill. Jag har offrat alldeles för mycket för att inte lämna buren med bältet.

Hur viktigt är det att ta hem bältet till Sverige, då ingen har gjort det tidigare? – Det betyder verkligen allt. Att ta hem bältet betyder allt för mig. Och det skulle sätta svensk MMA på kartan. Vi har bra gym, vi har mängder med talanger hemma och det skulle betyda mycket för sporten i Sverige tror jag. Och för mig personligen så betyder det verkligen allt.

Känner du pressen, att du har chansen att skriva historia? – Nej, ingenting, ingenting. Jag kommer helt enkelt att springa in och dominera alla fem ronder och ta hem bältet. Jag ser det sluta med min hand i luften.

Stödet hemifrån har varit starkt. På Gustafssons blogg har mängder med personer gått in lämnat kommentarer som ”Hela familjen kommer heja på dig!” samt ” du får oss andra att känna oss levande orka med vardagen och våga drömma ”. Ett antal svenskar har även rest till Toronto för att heja på plats. – Det känns skitbra, och det betyder jättemycket för mig. Det är ett stort stöd och väldigt roligt att läsa. Det får mig att pusha hårdare.

Gustafssons familj kommer även att heja fram honom mot en seger på plats i Toronto. – Morsan kommer och sedan tjejen då. Det är jätteviktigt, det är ett stöd jag vill ha. Och jag har vunnit när de har varit med så det är samtidigt ett vinnande koncept för mig.

Du var bara 22 år när du började i UFC, och nu har du chansen på titeln, hur har resan varit? – Det känns bra men det har gått fort. Det har varit både upp och nedgångar. Nyligen så blev jag även en leksak i UFC, det var lite halvgalet, men roligt. Det här har varit en upplevelse och rolig resa, men den är långt ifrån över.

Om Gustafsson vinner lördagens match kommer hans liv förändras drastiskt. Men först måste han besegra en mästare som redan anses vara en av de bästa genom tiderna. Inför matchen passar Gustafsson på att skicka en hälsning hem till Sverige. – Jag vill tacka för allt stöd. Det betyder verkligen mycket för mig, skrik er hesa på lördag, det kommer att behövas.

klar

Artikellänk är kopierad

Sebastian Chaaban
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro