ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Alexander Litvinenko hade morduppdrag

Anders Göransson · 23 Maj 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

TESTAMENTE. Den ryske agenten Alexander Litvinenko hade fått ett uppdrag: att mörda den ryske miljardären Boris Berezovskij.

Men han fruktade för sitt liv och lämnade en hemlig videoupptagning som livförsäkring. På onsdagen offentliggjordes den.– Jag är inte rädd för att dö. Men jag är orolig för min frus och mitt barns liv, säger Litvinenko, då överstelöjtnant inom den ryska säkerhetstjänsten FSB.Han kontaktade 1998 tillsammans med två kollegor den ryske journalisten Sergej Dorenko. De spelade in en video, som endast skulle publiceras om någon av dem kom till skada, uppger norska Nettavisen.

Agenterna hävdade att de hade fått i uppdrag att mörda en rad prominenta personer, däribland president Putins dödsfiende Berezovskij.Senare hoppade Litvinenko av och flydde till Storbritannien. I november i fjol blev han förgiftad med den radioaktiva ämnet polonium 210 och avled.I tisdags förklarade åklagarmyndigheten i Storbritannien att man har tillräckligt med bevis för att åtala den ryske ex-agenten Andrej Lugovoj för mordet.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro