ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Alexander Pärleros: Mina bästa karriärtips till studenter

Anna Åslund · 20 Aug 2018
Uppdaterad 20 Aug 2018
Alexander Pärleros är entreprenör och driver Framgångspodden.

Alexander Pärleros är entreprenör och driver Framgångspodden. Foto: Peter Knutson


För att öka chanserna att lyckas med något du ska göra så ska du fira redan innan du gjort det. Det menar entreprenören Alexander Pärleros, som delar med sig av sina bästa tips till studenter på väg ut i arbetslivet.

klar

Artikellänk är kopierad

När Alexander Pärleros gick ut gymnasiet hade han ingen aning om vad han ville jobba med. Efter att ha haft tillfälliga drömmar om att jobba både som mäklare och brandingenjör bestämde han sig för att lägga en helg på att söka jobb han inte kunde få.

– Jag sökte bland annat jobb som vd och it-chef. När de ringde tillbaka från ett av ställena för en tjänst som biträdande ekonomichef frågade de mig vad jag hade för utbildning. Jag svarade att jag läst sam-sam, alltså samhälle med inriktning samhälle. Då fattade de att jag inte hade någon ekonomiutbildning, säger Alexander Pärleros.

Viktigt att sticka ut

Trots att han inte fick jobbet som ekonomichef fick han höra att han hade ett starkt driv. I dag driver han Framgångspodden med över 1,5 miljoner lyssnare varje månad och i våras debuterade han som författare med Framgångsboken.

Som ung och arbetssökande kan det vara svårt att slå sig fram på en arbetsmarknad där det finns dem som har både högre utbildning och mer erfarenhet än du. Men att våga gå emot normerna menar Alexander Pärleros är A och O för att komma vidare.

– Om du beter dig normalt så får du normala resultat. Om du söker jobb så ska du kolla på vad de andra inte gör. De knackar inte på dörren och går rakt in, då kanske du ska göra det. Andra skickar inte ett video-cv, då kanske du ska göra det.

Fira två gånger

Om du har svårt att bestämma dig för vad, eller om, du vill plugga och vad du ska jobba med i framtiden så har han ett knep.

– Fråga dig själv vad du skulle göra även om du inte fick pengar för det. Vad hade du ägnat din tid åt om du hade en miljard kronor? Gör saker du har passion för. En person som älskar att komma till jobbet, längtar till måndagen och har passion är svår att slå.

Något som Alexander Pärleros tycker att många är alldeles för dåliga på är att fira sina egna prestationer.

– Fira allting två gånger, en gång innan och en gång efter din prestation. Då kommer du redan innan in i ett positivt tillstånd och kan gå in och leverera med den känslan. Det ökar sannolikheten att lyckas.

pil
Om Alexander Pärleros

Ålder: 33.

Bor: Stockholm.

Familj: Frun Ida Warg och sonen Elvis.

Gör: Entreprenör och föreläsare. Driver bland annat Framgångspodden med över 1,5 miljoner lyssnare varje månad. Är medgrundare till Pensionera. Gjorde i våras premiär som författare med Framgångsboken.

Tidigare: Började sin karriär som säljare och har byggt flera startups, bland annat tjänsten Mobilio.

klar

Artikellänk är kopierad

Anna Åslund
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro