ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Alexander Pärleros: Säg nej till fler saker”

Anna Åslund · 14 Jun 2018
Uppdaterad 14 Jun 2018
I våras släppte entreprenören och poddaren Alexander Pärleros Framgångsboken och han planerar redan nästa bok.

I våras släppte entreprenören och poddaren Alexander Pärleros Framgångsboken och han planerar redan nästa bok. Foto: Peter Knutson.


Hjälp andra, gör inte allt för pengar och lär av dina motgångar. Det är några av entreprenören Alexander Pärleros främsta framgångstips. I våras släppte han Framgångsboken, som listar några av de hundratals råd han fått från proffs under åren.

klar

Artikellänk är kopierad

Ett av Alexander Pärleros favoritcitat är ”För att få något du aldrig haft så måste du göra något du aldrig gjort förut”. När han tog beslutet att hoppa av jobbet som säljare med en månadslön på 200 000 för att satsa på att bygga en startup var det många som tyckte han var fullständigt galen. Även han själv tvivlade när egenföretagandet inte gick som han tänkt sig i början.

– Vi backade 500 000 till en miljon i månaden. Jag undrade vad jag höll på med och tänkte att jag inte borde ha sagt upp mig. På slutet var jag så stressad att jag tappade jättemycket hår och låg sömnlös på nätterna. Det är svårt att hela tiden jobba hårdare och hårdare när det inte blir bättre. Men man ska inte låta sig knäckas av sina motgångar.

I dag ser han tillbaka på den tiden som en stor lärdom och han är tacksam för att han höll ut, för till sist så vände det. I dag kan Alexander Pärleros, förutom att titulera sig som entreprenör och programledare för en av Sveriges största poddar, kalla sig författare. Han såg det som sin plikt att sammanfatta alla tips och råd han fått från sina gäster i Framgångspodden och bestämde sig för att samla dem. I våras släpptes Framgångsboken.

Ett av bokens knep som Alexander Pärleros själv använder är win-win-metoden. Den går ut på att någon annan ska få ut något av det du gör. Han får ofta mejl från poddlyssnare som gärna vill äta lunch och inspireras av honom. Han tackar oftast nej.

– Men en dag fick jag ett mejl från en kille som sa att han hade sett att jag oftast hade mycket stavfel och särskrivningar i mina texter. Han sa att han kunde hjälpa mig att fixa min hemsida om vi kunde ta en lunch. Det gäller att hitta en win-win i alla lägen, om han bara hade föreslagit en lunch hade den med största sannolikhet inte blivit av.

Det slutade med att killen blev en av Alexander Pärleros närmaste vänner och vd för ett av hans bolag. Men samtidigt som det är viktigt att tänka win-win ska du inte bara göra saker för att få tillbaka något på en gång. Att vara schysst kommer att ta dig långt.

– Om du hjälper tio personer att flytta, kratta löv eller vattna blommor är det större chans att du får hjälp nästa gång du behöver. Om du är schysst mot 100 personer, är det inte 100 gånger större chans att du har mer tur då?

För att bli framgångsrik menar Alexander Pärleros att det inte bara handlar om att säga ja till saker. För att ha energin till att orka jobba mot dina mål så ska du bara tacka ja till det som du verkligen vill göra.

– Om du väljer att gå på aw med dina kompisar säger du nej till att umgås med din familj. Om du väljer att tacka ja till ett jobb säger du nej till ett annat. Säg nej till fler saker, men säg ja till alla saker som du känner ”hell yeah” för.

pil
5 snabba tips ur Framgångsboken

• Tillämpa alltid win-win-metoden. Fundera inte bara på vad du kan få ut av ett möte, försök ge något tillbaka till alla som är delaktiga.

• Resan är viktigast. Sträva alltid framåt genom att sätta upp nya mål att jobba mot. Utvecklas du inte så avvecklas du. Du är inte bättre än din senaste prestation, men glöm inte att mål kan ändras längst vägen.

• Säg ”hell yeah”. Varje gång du säger ja till något säger du nej till något annat. Säg bara ja till saker du verkligen vill göra.

• Låt inte dina motgångar knäcka dig. Våga ta nya chanser och göra saker som känns jobbiga. Om du gör om samma sak hela tiden kommer du att få samma resultat.

• Pengar är inte allt. Till viss del är pengar viktigt och det ger dig en trygghet upp till en viss nivå. Men glöm inte att kämpa för att förverkliga dina livsmål och inte bara dina karriärmål.

pil
Om Alexander Pärleros

Ålder: 33.

Bor: Stockholm.

Familj: Väntar sitt första barn med frun Ida Warg.

Gör: Entreprenör och föreläsare. Driver bland annat Framgångspodden med över 1,5 miljoner lyssnare varje månad. Är medgrundare till Pensionera. Gjorde i våras premiär som författare med Framgångsboken.

Tidigare: Började sin karriär som säljare och har byggt flera startups, bland annat tjänsten Mobilio.

klar

Artikellänk är kopierad

Anna Åslund
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro