ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Alexandra blev deprimerad när dottern föddes: Kände skam”

Evelina Pålsson · 8 Dec 2015
Uppdaterad 8 Dec 2015
Alexandra Gardbeck tappade all ork när hon födde

Alexandra Gardbeck tappade all ork när hon födde Foto: Privat


Var tredje kvinna som lider av förlossningsdepression söker inte hjälp enligt en brittisk studie. Alexandra Gardbeck kände skam när hon blev deprimerad efter att ha fött dottern Lo och förstår att många inte vågar söka hjälp.

klar

Artikellänk är kopierad

Av rädsla att bli sedd som en dålig förälder vågar var tredje kvinna som drabbats av förlossningsdepression inte söka hjälp. Det visar en brittisk studie där 700 kvinnor deltagit uppger Daily Mail.

– Man känner en skam över att må dåligt över sitt eget barn, säger småbarnsmamman Alexandra Gardbeck, som födde dottern Lo i september förra året.

► LÄS MER: Var tionde förälder får förlossningsdepression

De första tecknen på depression är att man känner sig nedstämd, irriterad och saknar större intresse för dagliga aktiviteter. Efter att ha fött Lo drabbades Alexandra Gardbeck av en förlossningsdepression och tappade all energi. När vännerna som också fått barn började gå ut på promenader drog sig Alexandra för att lämna hemmet.

– Jag ville bara sova, säger hon.

Efter fyra till fem månader fick hennes man henne att söka hjälp.

– Hade det inte varit för honom hade jag nog fortfarande inte sökt hjälp, säger Alexandra Garbeck.

► LÄS MER: Kvinnor i storstan får oftare förlossningsdepression

Hon tror att få vågar söka hjälp eftersom ämnet är väldigt tabubelagt. I dag är Lo drygt ett år och Alexandra mår betydligt bättre. För att hjälpa andra har hon pratat ut om sina erfarenheter i tv. 

Enligt Lena Holzman, överläkare för kvinnokliniken på södersjukhusets psykosocialaenhet, ska man ta tecknen på allvar och hellre söka hjälp en gång för mycket.

– De flesta kvinnorna insjuknar inom tre månader efter förlossningen, säger Lena Holzman.

Vid tecken på förlossningsdepression ska man enligt Lena Holzman vända sig till en öppen psykiatrisk mottagning men har det gått så långt att man har tankar på att ta sitt liv ska man vända sig direkt till psykiatriakuten.

klar

Artikellänk är kopierad

Evelina Pålsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro