ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Alexandra har "allergisk matstrupe" – maten fastnar och hon måste kräkas

Ida Gustafsson · 26 Feb 2016
Uppdaterad 7 Mar 2016
Alexandra Bergströms hals svullnar och krampar om hon äter något hon inte tål, som till exempel kyckling.

Alexandra Bergströms hals svullnar och krampar om hon äter något hon inte tål, som till exempel kyckling. Foto: Privat/TT


Alexandra Bergströms hals sväller och krampar av mat hon inte tål eller av pollen. Svullnaden känns som en klump i halsen och mat fastnar på väg ner. Det måste sköljas bort eller kräkas upp”, säger hon till Metro.

klar

Artikellänk är kopierad

Sedan Alexandra Bergström var 11 år har hon känt en klump i halsen och när hon ätit har hon haft svårt att svälja. Men det var först 2014 när hon var 36 år efter fyra års utredning som hon fick sin diagnos – Eosinofil esofagit, eller allergisk matstrupe som det kallas. 

– Det är en matallergi som gör att man reagerar på olika maträtter som man är allergisk mot. Man reagerar på olika sätt som gör att man sväller, det är en allergisk reaktion, säger Alexandra Bergström till Metro.

På grund av allergenerna är halsen alltid inflammerad och när det blir för mycket sväller den igen och krampar.

Det finns kortisonbaserade medicin som kan hjälpa besvären, men det gäller också att undvika de livsmedel som utlöser den allergiska reaktionen.  Efter en årslång utredning kom Alexandra och hennes läkare fram till att hon inte kan äta mjölk, vete, ris, päron, kyckling, banan och avocado. Men det är inte bara mat som kan få halsen att svullna upp, utan även pollen, damm och djurhår kan påverka.

– Jag kan känna att det blir som en klump i halsen, att det sväller. Jag får inte svårt att andas men att svälja. När jag äter blir det svårare att svälja ner. Då försöker jag skölja ner med vatten för maten fastnar när det blir svullet, men i bland går det inte, det går bara ner till stoppet och så kommer det ut igen.

En gång när hon var 19 år fastnade en matbit så hårt att hon fick åka in till sjukhus för att få den bortopererad. – Jag har fått andningsstopp två gånger, det var läskigt. Det har blivit värre ju äldre jag blivit, säger hon

Hennes anhöriga och vänner vet att hon i bland måste gå iväg mitt under middagar om något fastnat i halsen.

– Det kan låta otrevligt, det gurglar. De vet att i bland kommer jag tillbaka och ibland inte. Jag undviker att gå på restaurang och går jag så sitter jag alltid längst ut och har stenkoll på var toaletten är. Och jag undviker att äta med folk jag inte känner. För de lär ju undrar vad man håller på med och i fall man har en ätstörning, säger hon.

Läkare: Det är många som har sjukdomen utan att veta om det

Hur många det är som har eosinofil esofagit, allergisk matstrupe, är det ingen som vet och man misstänker att mörkertalet är stort. ”Vi är eniga om att frekvensen ökar”, säger Mogens Bove, överläkare och docent som forskat på diagnosen till Metro.

Mogens Bove jobbar på Öron Näsa Halsmottagningen på Norra Älvsborgs länssjukhus i Trollhättan och de får ungefär en gång i veckan in patienter som måste sövas för de har mat som fastnat i halsen. 

– Av de patienter som har mat som fastnat som måste plockas bort på sjukhus har ungefär hälften den här sjukdomen. Tidigare frågade inte patienter om detta utan vi plockade bort det, säger Mogens Bove till Metro. 

För att få diagnosen krävs två saker, dels att man har besvär när man sväljer, men även att man genom en gastroskopi (en undersökning där man undersöker matstrupen och magen med kamera) och tar vävnadsprover som visar på allergiska inflammationsceller. 

Experterna är oeniga kring hur många det är som har allergisk matstrupe, mörkertalet tros vara stort. 

– Men vi är eniga om att frekvensen ökar. Det beror på hur man räknar och det beror på hur många man ställt diagnosen på. Det är många som går runt med sjukdomen utan att ha diagnosen. 

I en svensk studie som egentligen var ute efter att studera reflux upptäckte man att ungefär en procent av de 1000 testpersonerna hade eosinofil esofagit och att nästan en halv procent av kände besvär. 

För åtta år sedan började Mogens Bove tillsammans med två andra forskare på Sahlgrenska universitetssjukhuet i Göteborg att undersöka Eosinofil Esofagit. Det visade sig att de som har diagnosen ofta även har en allergi. 

– Då trodde vi i början att det var det som ställde till det, att det var allergier mot gräs eller pollen. Men vi trodde inte att det var allergisk benägna. Men nu tror man att det är en typ av födoämnesallergi, vilket har visat sig när man utesluter mat med allergener, säger Mogens Bove. 

Mogens Bove, överläkare och docent.
Mogens Bove, överläkare och docent.Foto: Privat
klar

Artikellänk är kopierad

Ida Gustafsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro