ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Alf Svensson nära att bli knivmördad

Petter Sundsten · 23 Mar 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Politikern Alf Svensson har flera gånger jagats på öppen gata i Stockholm.

Politikern Alf Svensson har flera gånger jagats på öppen gata i Stockholm. Foto: Urban Brådhe


Före detta partiledaren Alf Svensson talar ut om mordhot och trakasserier

klar

Artikellänk är kopierad

KNIVHOT. Plötsligt slet mannen upp stiletten ur livremmen – och viftade med den några centimeter från Alf Svenssons ansikte.– Jag bara studsade därifrån. Jag trodde att han skulle mörda mig, säger Alf Svensson till Metro.

Nu berättar Alf Svensson för första gången om hur han har blivit knivhotad, jagats på öppen gata av galningar och i självförsvar knockat en vettvilling.Alf Svensson är en av Sveriges mest erfarna politiker. 1973 blev han partiledare för kristdemokraterna och satt kvar ända till 2004. I kommande numret av tidningen Café talar flera politiker ut om den mörka baksidan av en politikers vardag.Stilettöverfallet skedde 1978. Alf Svensson stod i decemberkylan och väntade på en korv vid en grill i Jönköping. I kön började en man muttra och fräsa. – Då drog han fram stiletten och gjorde ett utfall mot mig.Alf Svensson kastade sig in i bilen och körde därifrån med en rivstart. Mannen greps en halvtimme senare.

För några år sedan gick Alf Svensson längs Sveavägen – i närheten av där Olof Palme mördades. Då kommer en man fram och började hysteriskt hoppa och skrika. Han väste ”Du ska dö!”. Alf Svensson reagerade blixtsnabbt.– Då han måttade mot mig tänkte jag: antingen slår han eller jag. Jag sopade till honom så han stöp i gatan, säger Alf Svensson.Han har också råkat ut både för struptag och att bli jagad på öppen gata.– Flera gånger har jag jagats av vettvillingar i Stockholms innerstad, säger han.•• Du har varit med i politiken i över 30 år. Varför går du ut först nu och berättar?– När jag var inne i det var det inget jag ville berätta om. Jag var rädd att skapa en fixering. Nu är jag inte lika intressant som riksdagspolitiker längre.– Både politiska motståndare och journalister måste ta sitt ansvar och inte jaga upp förakt och hatiska stämningar mot politiker, avslutar Alf Svensson.

Nya numret av tidningen Café kommer ut den 27 mars.

klar

Artikellänk är kopierad

Petter Sundsten
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro