ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Algblomning orsakade massdöd bland valar

Leif Oldenburg · 2 Mar 2014
Uppdaterad 3 Mar 2014
Valarna dog för mellan sex till nio miljoner år sedan.

Valarna dog för mellan sex till nio miljoner år sedan. Foto: Smithsonian Institution


Forskarna tror att giftiga alger dödade de stora havsdjuren för miljontals år sedan. Upptäckten gjordes av en slump när några motorvägar skulle breddas.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Smithsonian Institution
Foto: Smithsonian Institution
Foto: Smithsonian Institution

För mellan sex och nio miljoner år sedan inträffade en massdöd bland dåtidens valar, valrossar och andra stora havsdjur i Stilla Havet söder om dagens Chile.

Fram till nyligen trodde forskarna att massdöden orsakats av en gigantisk tsunami eller ett virus. Men nu lanserar en grupp forskare från amerikanska Smithsonian Institution en ny teori – i själva verket var det giftig algblomning som tog livet av havsdjuren.

Det var när två motorvägar skulle breddas i södra Chile som forskare upptäckte döda valar och andra havsdjur i sediment efter sediment. Analyser visade att djuren dött vid olika tillfällen under cirka 16 000 år, men fossilerna visade inga spår efter virus och det fanns heller ingenting som tydde på en tsunami.

– Det finns bara en rimlig förklaring och det är vanlig algblomning, säger forskaren Nick Pyenson till Smithsonian.com.

Det finns en rad exempel i modern tid där plötsliga utbrott av algblomning har dödat havsdjur. 1987 spolades dussintals valar upp på stränderna vid Cape Cod. Obduktionerna visade att valarna dött sedan de ätit makrillar som i sin tur hade livnärt sig på giftig algblomning.

Algblomning är en naturlig process i naturen, men kan förstärkas av mänskliga aktiviteter som exempelvis konstgödning. 

Läs även: Konstgjord algblomning ska rädda vårt klimat

klar

Artikellänk är kopierad

Leif Oldenburg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro