ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Älgen kassako i Polen

Katarina Matsson · 4 Jul 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011

Polen nästa när älgälskaren Sune Häggmark bygger ut sin älgpark

klar

Artikellänk är kopierad

– Älgarna borde vi egentligen kalla för Jesus; man har hört talas om dem men aldrig sett dem, brukar polackerna skämta, berättar Sune Häggmark om polackernas syn på den svenska skogens konung.
– Älgarna borde vi egentligen kalla för Jesus; man har hört talas om dem men aldrig sett dem, brukar polackerna skämta, berättar Sune Häggmark om polackernas syn på den svenska skogens konung.Foto: Scanpix

Sune Häggmark, tidigare socialchef, var ute efter en helt ny karriär när han läste om två övergivna älgkalvar i en tidning. Vem kan ta hand om dem? frågade artikeln, och Sune kände omedelbart att uppgiften var hans.STARTADE MOOSE GARDEN1997 startade han Moose Garden, en turistanläggning med älghägn i jämtländska Orrviken, och i helgen öppnade Moose Valley i Kasjubienområdet, fyra mil utanför Gdansk i Polen. – Här är älgen närmast magisk, kultförklarad, säger Sune Häggmark när Metro når honom på telefon i Polen. På kontinenten är skogens konung exotisk. När älgkon Agata tillsammans med sin kalv minglade med besökarna under invigningen i helgen gick ett sus genom församlingen. – Det är det första älghägnet på kontinenten, om man bortser från zoologiska parker. Vi är jätteglada över att ha hittat ett samarbetsprojekt med Polen och tror att älgarna blir ett stort dragplåster, säger Sune.Under invigningen hade älghägnet ett hundratal besökare. Förhoppningen är att det polska hägnet ska fungera som en fångstarm och locka besökare till de jämtländska skogarna och Moose Garden.DET HÄNDER MYCKET I POLEN– Jag tror på den här språngbrädan mellan kontinenten och Sverige. Det händer mycket i Polen just nu och det gäller att hitta bryggor åt båda hållen. Det här är ett kanonerbjudande, säger Sune Häggmark.Flera samarbeten med lokala producenter har redan inletts. Bland annat tillverkas glas och mjukisdjur i Polen. Jämtländska smidesprodukter, sameslöjd och älghornssouvenirer är svenska produkter som i sin tur säljs i Moose Valley. Sune planerar även att börja sälja Moose Gardens speciella kretsloppspapper av älgspillning i Polen.– Det är väldigt populärt bland konstnärer, och vi kommer att anlita lokala artister som kan göra målningar på det, säger han.Skogens konung har visat sig vara en riktig guldkalv. Även Moose Garden expanderar. Till hösten öppnar ett konferenscenter och nästa steg är att bygga stugor där man kan ta emot folk som vill jobba med älgar under en kortare tid.– Det har gått väldigt bra i Jämtland, säger Sune Häggmark.

klar

Artikellänk är kopierad

Katarina Matsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro