ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Algeriet förbjuder niqab på statliga jobb – här är andra länder med förbud

Fredrik Samuelson · 20 Okt 2018
Uppdaterad 13 Nov 2018
Niqab förbjuds på arbetsplatser i Algeriet.

Niqab förbjuds på arbetsplatser i Algeriet. Foto: All Over Press


Algeriet förbjuder nu niqab på statliga arbetsplatser. Anledningen är att kvinnor ska kunna identifieras, enligt regeringen.

klar

Artikellänk är kopierad

Algeriska myndigheter förbjuder niqab på statliga arbetsplatser, rapporterar AP och Reuters.

”Kvinnor är skyldiga att respektera regler och krav på säkerhet och kommunikation som ligger i deras intresse, och kräver igenkännande av deras identitet på ett automatiskt och permanent sätt, särskilt på arbetsplatsen”, skriver regeringen i ett uttalande enligt Al Arabiya.

Över 90 procent av Algeriets drygt 40 miljoner invånare betraktas som muslimer. De flesta algeriska kvinnor bär dock inte niqab, som av många ses som en tradition importerad från mer konservativa länder som Saudiarabien. Men förbudet väntas få kritik från den salafistiska minoriteten som stödjer Saudiarabiens lära och motarbetar landets mer moderata muslimer.

Delade meningar om niqab

Ansiktstäckande plagg är en het fråga.

Kritikerna till ett förbud menar att oron är starkt överdriven och att det är varje kvinnas rätt att klä sig som hon vill. De anser också att ett förbud diskriminerar muslimska kvinnor, spär på islamofobin och ger extrema islamister näring.

Förespråkare menar dock att det är viktigt att kunna se varandra i ansiktet och identifiera personer. De tycker att ett förbud underlättar för öppenhet, säkerhet och kommunikation och att offentliga miljöer ska vara religiöst neutrala.

Niqab är tillåtet i Sverige

I Sverige är det tillåtet att bära niqab och burka på offentliga platser. Enskilda arbetsgivare har dock rätt att förbjuda religiösa, filosofiska och politiska symboler under arbetstid. Skolverket hänvisar till religionsfriheten och menar att det är upp till skolan och lärare att anpassa undervisningen efter elevernas behov.

”Heltäckande slöja kan försvåra kontakten och samspelet mellan lärare och elever, men Skolverket anser att dessa svårigheter i de allra flesta fall ändå bör kunna övervinnas”, står det i riktlinjerna.

”I det enskilda fallet finns dock ett utrymme att förbjuda heltäckande slöja och det är läraren som måste avgöra om klädseln väsentligt försvårar kontakten och samspelet mellan lärare och elever. […] Det är likaså läraren som måste avgöra om klädseln medför särskilda risker vid laborationer eller liknande övningar”, skriver Skolverket.

pil
Hijab, chador, abaya, niqab och burka

Hijab: En form av slöja, som döljer hår, öron och del av axlar men inte ansiktet.

Chador: Täcker hela kroppen förutom ansikte, händer och fötter. Eftersom den saknar öppningar där man kan sticka ut händerna hålls den ofta ihop framtill med hjälp av händerna. Plagget används särskilt i Iran när kvinnor vistas på allmän plats.

Abaya: På Arabiska halvön är det vanligt att kvinnor bär abaya som ytterplagg. Den är ofta svart och täcker inte ansiktet och ögonen. Abayan finns i olika modeller. Om den inte täcker huvudet kompenseras den ofta med en hijab.

Niqab: En form av slöja som till skillnad från en hijab täcker hela ansiktet förutom ögonen. Niqab finns i olika stilar.

Burka: Burkan är ett ytterplagg som täcker hela kroppen och ansiktet – inklusive ögonen. En form av tyggaller sitter över ögonen för att bäraren ska kunna se sin omgivning.

pil
Länder som har restriktioner mot niqab

Egypten

Egypten förbjuder niqab och burka för barn i skolan.

Tchad

Landet har sedan 2015 förbud mot niqab och burka i offentlig miljö.

Tadzjikistan

Tadzjikistan har en lag som förbjuder ansiktstäckande slöja i regeringsbyggnader.

Kongo-Brazzaville

Landet har sedan 2015 förbud mot niqab och burka i offentlig miljö.

Gabon

I Gabon är det inte förbjudet i lag men kvinnor med niqab och burka kan kontrolleras på offentlig plats.

Senegal

Senegal har förbjudit niqab och burka på offentliga platser.

Norge

Norge röstade i juni igenom en lag som förbjuder niqab och burka på skolor och utbildningsplatser.

Danmark

Den nya lagen från den 1 augusti handlar om alla slags plagg som täcker ansiktet, även MC-hjälmar, balaklavas och masker.

Kosovo

Landet har sedan 2009 en lag som förbjuder niqab och burka i statliga skolor och i regeringsbyggnader.

Österrike

Förra året förbjöd Österrike heltäckande slöjor som niqab och burka på offentliga platser, till exempel universitet, kollektivtrafik och domstolar. Lagen innefattar även masker och andra plagg som täcker ansiktet.

Nederländerna

2015 kom en lag som förbjuder användningen av niqab och burka i skolor, kollektivtrafiken och på sjukhus. Det är dock inte helt förbjudet att bära plagget i offentliga miljöer men det är inte tillåtet i sammanhang där det är nödvändigt att kunna identifiera personer. Lagen riktar sig även mot skidmasker och hjälmar.

Tyskland

I fjol förbjöds niqab eller burka när man framför ett fordon. Det är även förbjudet för militärer och statstjänstemän att täcka ansiktet, oavsett plagg. I en del delstater är det bland annat förbjudet för lärare att bära ansiktstäckande plagg.

Bulgarien

2016 förbjöds niqab, burka samt andra kläder som helt eller delvis täcker ansiktet. Flera bulgariska städer hade sedan tidigare lokala förbud.

Frankrike

Frankrike förbjöd som första europeiska land 2011 niqab och burka på offentliga platser. I statliga skolor har det varit förbjudet sedan 2004 tillsammans med judisk kippa och stora, kristna kors.

Belgien

2011 kom en lag som förbjuder niqab och burka samt allt skylande av ansiktet som gör en person oidentifierbar på offentliga platser.

Regionala förbud

Sedan 1975 har det i Italien varit förbjudet att täcka ansiktet på offentliga platser, med undantag för niqab och burka. Men några italienska regioner – Lombardiet, Veneto och Novara – har förbud mot niqab och burka på offentliga platser. I Barcelona och de schweiziska kantonerna Ticino och St. Gellen är det förbjudet att bära niqab och burka på vissa offentliga platser. Ryska Stavropol förbjuder hijab i skolor. Flera provinser i Kamerun förbjuder niqab och burka på offentlig plats och en region i Niger har förbud mot burka på offentlig plats. Kinesiska provinsen Xinjiang förbjöd niqab och burka i fjol.

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Samuelson
Fredrik Samuelson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro