ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Älggryta med gulbeta

metro · 8 Okt 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Anne Torjussen är kock och hälsoexpert på Menyse.com. Hon ger dig tips varje torsdag i Metro.
Anne Torjussen är kock och hälsoexpert på Menyse.com. Hon ger dig tips varje torsdag i Metro.

4 portioner800 gram älgkött2 cm färsk ingefära2 klyftor vitlök2 msk olivolja6 dl vatten1 msk grönsaksfond 1 dl svartvinbärssaft1 palsternacka2 gulbetor eller rödbetor2 syrliga äpplenPassar till: Palsternackschutney och grönsallad.Tillagning1. Skär älgköttet i bitar.Finhacka ingefära och vitlök.2. Hetta upp olja i en kastrull. Lägg i kött, ingefära och vitlök. 3. Slå på vatten, fond och vinbärssaft. Låt småkoka under lock i cirka 1 timme. Provsmaka.4. Skala och finstrimla palsternackan och gulbetorna  Skala, kärna ur och klyfta äpplena.Lägg i grytan när köttet är nästan klart. Låt koka i 12 minuter.

Renskavslasagne

4 portioner240 gram renskav (1 paket)1 gul lök1 king solo vitlök eller 3 klyftor100 gram färsk svamp5 tomater2 msk olivolja200 gram fetaost10 st lasagneplattor (frysta)Salt och pepparTillagning1. Finstrimla renskav.Skala och finhacka lök och vitlök.Grovhacka svamp och tomater.2. Hetta upp olja i en kastrull.Lägg i skav, lök och vitlök.Fräs i cirka 2 minuter. Rör om.3. Tillsätt svamp och fräs i 2 minuter till.Tillsätt tomat, salt och peppar.Låt småkoka under lock i cirka 15 minuter.Sätt ugnen på 175°C.4. Täck botten på en ugnssäker form med renskavsblandningen. Täck över med lasagneplattor. Häll på lite renskav igen och smula ner fetaost. Upprepa tills skaven tagit slut. Toppen skall bestå av skavröra.Sätt in i ugnen i cirka 35 minuter.

Älgcarpaccio

4 portioner800 gram mörad älgbiff2 msk olivolja2 syrliga äpplen50 gram svarta/gula russin25 gram (lime-)basilika100 gram (jungfru-)sallatSalt och pepparTillagning1. Sätt ugnen på 120°C.2. Bryn biffen i panna med olja.3. Lägg över i en ugnssäker form. Stoppa i en stektermometer. Biffen är klar vid innertemperatur 56°C. Cirka 20 min.4. Kärna ur och småtärna äpple. Hetta upp olja i en stekpanna. Lägg ner äpple och russin. Fräs i en minut.Finhacka basilika och tillsätt i pannan. Dra pannan åt sidan.5. Skär älgbiffen i tunna skivor.Lägg upp. Klart.

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro