ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ali Abbasis Gräns” blir Sveriges kandidat till Oscarsgalan

Natalie Demirian · 28 Aug 2018
Uppdaterad 28 Aug 2018
Eero Milonoff, Ali Abbasi och Eva Melander.

Eero Milonoff, Ali Abbasi och Eva Melander. Foto: IBL


Det blev filmen Gräns”, regisserad av Ali Abbasi, som blir Sveriges Oscarsbidrag. Det berättade det Svenska Filminstitutet under en pressträff på onsdagsmorgonen.

klar

Artikellänk är kopierad

Regissören Ali Abbasis film vann sektionen Un Certain Regard vid årets Cannesfestival, och nu står det klart att filmen även har chansen att nomineras till en Oscar i kategorin bästa icke engelskspråkiga film.

– Det är ju sjukt faktiskt. När vi gjorde filmen så tänkte jag att filmen skulle bli bra, om vi har tur kommer vi med på en festival. Men den här extra växeln med Oscar känns sjukt, säger Ali Abbasi, skriver Expressen.

Han hyllar också svensk film på pressträffen, skriver tidningen.

– Fuck Oscar, generellt tycker jag att svensk film förtjänar bättre självförtroende. Vi är bättre än vi tror. Nu snackar jag inte bara om min film. Men ibland känns vi onödigt ödmjuka. Vi borde ge oss själv pluspoäng, jag vill bara säga det.

”Gräns” är baserad på en novell av John Ajvide Lindqvist, som tidigare skrivit boken ”Låt den rätte komma in”. Även den filmatiserades 2008 och blev en stor succé, men men filmen snuvades på att bli Sveriges Oscarskandidat det året.

Ifjol var det Ruben Östlunds ”The Square” som blev utvald och lyckades även få en Oscarsnominering. Priset gick däremot till chilenska ”En fantastisk kvinna”. Sverige hade även en chans året innan dess med Hannes Holms ”En man som heter Ove”.

Den senaste gången som en svensk film vann en Oscar i bästa icke engelskspråkiga film-kategorin var 1983, då med Ingmar Bergmans ”Fanny och Alexander”.

Oscarsgalan 2019 hålls den 24 februari.

”Gräns” får svensk biopremiär den 31 augusti och bland andra Eva Melander och Eero Milonoff syns i rollerna.

klar

Artikellänk är kopierad

Natalie Demirian
Natalie Demirian
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro