ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Alkoglass säljs lagligt i matbutik – kan stoppas

Linnea Carlén · 27 Okt 2015
Uppdaterad 27 Okt 2015
Skärmdump från mathem.se. Samtliga alkoholglassar från N1ce Cocktail togs på tisdagsmorgonen tillfälligt ur försäljning.

Skärmdump från mathem.se. Samtliga alkoholglassar från N1ce Cocktail togs på tisdagsmorgonen tillfälligt ur försäljning. Foto: mathem.se


Femprocentig alkoholglass har sålts helt lagligt via mathemskörningsföretaget Mathem och kunnat levereras direkt hem till din dörr. Efter en artikel i Göteborgs-posten stoppas försäljningen tillfälligt.

klar

Artikellänk är kopierad

Isglassen N1ce Cocktail kommer i klassiska drinksmaker som Strawberry Daiquri, Margarita, Mojito och Pina Colada – och med en alkoholhalt på fem procent. Den har också sålts helt lagligt på Mathem.se, Sveriges största digitala matbutik, vilket GPpublicerade en artikel om på tisdagsmorgonen.

De frusna drinkarna har kunnat beställas hela vägen hem till dörren, vilket är möjligt då glassen klassas som ett alkoholhaltigt preparat, likt kosmetikaprodukter, t-röd och livsmedel som matlagningsvin och punchpraliner.

– Det är inte en dryck, den äts fryst. Så definitionsmässigt så är det något annat, säger Josefin Jonsson, chef för enheten för alkohol- och tobaktillsyn på Folkhälsomyndigheten, till GP.

► LÄS MER: Det innehåller GB-glassarna egentligen: ”Så onaturligt det kan bli” Tomas Kull, VD och grundare Mathem.se, säger till Metro att företaget har samma åldergräns på isglassen som på folköl och att de alltid kollar legitimation vid leverans av varorna. Efter artikeln i GP har de dock tagit beslutet att tillfälligt stoppa försäljningen.

– Vi ska gå ut och lyssna på våra kunder och konsumenter. Skulle de säga att det är en jättebra produkt så kommer vi fortsätta, skulle de säga att vi inte borde förknippas med dessa produkter kommer vi inte ha kvar den.

Mikael Drené på N1ce Company som står bakom N1ce Cocktails säget till GP att det är en tilltugg och inte en drink. Samtidigt har de i samråd med återförsäljaren infört 18 års gräns.

– Det är ingenting som man berusar sig på, äter du en av våra glassar får du i dig lika mycket alkohol som av en tredjedels starköl. Vi har alkohol i för smakens skull, för att det ska kunna smaka som drinkar som Mojito, säger han till GP.

Ylva Glantz, utredare på Folkhälsomyndigheten, säger till Metro att den här typen av produkter var relativt okända när man gjorde om alkohollagstiftningen, men att det finns bestämmelser om att man inte får sälja alkoholhaltiga preparat om man kan anta att de ska användas i berusningssyfte.

► LÄS MER: Därför ska du inte blanda alkohol med energidrycker

– Vi ser över de möjligheter som står oss till buds. Vi har möjlighet att föreskriva om alkoholhaltiga preparat och hur de förs vidare.

Finns det någon oro från ert håll att det här skulle kunna spridas och att fler får för sig att tillverka liknande glassar?

– Det är för tidigt att säga att det här skulle bli ett stort problem, en massproduktion och att antalet företag skulle växa, men det är fullt möjligt. Det är fri handel med alkoholhaltiga preparat och det är klart att lagstiftningen måste följa med i utvecklingen. Det vi tittar på i första hand är att försöka hindra att minderåriga får tag på produkten.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Carlén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro