ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Alkolåset enkelt att lura

Anders Göransson · 12 Sep 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011
Efter tre starköl blev Metros reporter Anders Göransson ändå godkänd att ge sig ut i trafiken av ett av marknadens alkolås.

Efter tre starköl blev Metros reporter Anders Göransson ändå godkänd att ge sig ut i trafiken av ett av marknadens alkolås. Foto: Urban Brådhe


Öldrickande Metroreporter fick "ok" att köra bil

klar

Artikellänk är kopierad

TEST Den snabbt växande marknaden för alkolås är helt beroende av att låsen verkligen går att lita på. Ändå rekommenderar Motorförarnas helnykterhetsförbund (MHF) ett alkolås som utan större svårighet går att öppna även om du är berusad. Uppgifterna till Metro om hur lätt det skulle vara att manipulera alkolåset Foxguard var svåra att tro på, även om de kom från flera håll. Så jag testade. Två snabbt inmundigade stora starköl, och så en normal inblåsning. ”EJ OK” lyser på displayen. Låset fungerar. Minuten senare testar jag igen, och använder mig nu av ett hjälpmedel av enklast tänkbara slag. Av trafiksäkerhetsskäl har Metro valt att inte berätta exakt hur manipulationen går till. Men jag får ”OK”. Testar en gång till – samma sak. Bara att köra alltså.Marcus Thuresson på Foxguard låter mycket förvånad över att jag så pass enkelt kunde ta mig förbi låset, trots att det är av den senaste generationen. Han tycker jag ska testa igen, vilket jag gör, denna gång med tre burkar starköl innanför västen. Resultat: Först underkänns jag – för full alltså. Men efter några försök lyckas jag lura låset fem gånger i rad. Det verkar handla om rutin och fingerfärdighet.

I dag finns inga fastställda riktlinjer för hur ett alkolås ska fungera. I väntan på att sådana ska fastställas har MHF tagit på sig rollen att testa och utvärdera de produkter som finns på marknaden, bland annat avseende manipulationsskyddet. Foxguard är ett av fem alkolås som rekommenderas på MHF:s hemsida. •• Varför rekommenderar ni ett alkolås som är så lättlurat? – Vi hörde talas om sådana problem med Foxguard i en tidigare generation, men de fick en frist och nu skulle problemen vara åtgärdade. Efter de här uppgifterna måste vi förstås testa låset igen, säger Tom Bjerver, vd för MHF.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro