ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

All mat till midsommar

Menyse.com · 11 Jun 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Anne Torjussens recept går fort att laga, men glöm inte att handla i god tid. Dill och gräslök tar ofta slut inför midsommar.

Gravad lax till buffén

Buffé för 12 personer

1 laxsida, cirka 1 kg0,5 dl strösocker0,5 dl salt1 citron1 knippe dillsvartpepparTillagning:1. Laxen kan vara färsk eller fryst. Se kommentar: ”Tina fryst fisk”.

2. Riv gult citronskal. Blanda salt med socker och gnid in fisken rikligt med blandningen.Pressa citronsaft över, försiktigt så att inte salt och socker rinner av. Strö över rivet citronskal.

3. Finhacka dill och strö den över fisken. Dra ett varv med pepparkvarnen över.Låt stå cirka 2 timmar i svalt utrymme.    Menyse.com

Ingefärsgös – snabbgravad

Buffé för 12 personer

1 kg gösfilé (fryst)0,5 dl strösocker0,5 dl salt1 citron 1 kruka basilika100 gram färsk ingefäraramslök till dekorationTillagning: 1. Fisken ska tidigare ha varit fryst. Se faktaruta ovan.Fryst fisk tinas och hel fisk fileas. Skär i små portionsbitar.

2. Riv gult citronskal. Blanda salt med socker och gnid in fisken rikligt med blandningen. Pressa citronsaft försiktigt över.Strö över rivet citronskal.3. Finhacka basilika och finriv ingefära. Strö det över fisken.Låt stå svalt i cirka 2 timmar.

Rabarberlemonad

4 liter1 kg rabarber4 liter vatten2 dl strösockerTillagning: 1. Skär rabarberstjälkarna i mindre bitar och lägg i en kastrull. Fyll på vatten och tillsätt socker. Låt koka i 30 minuter.2. Låt svalna. Sila av. Tappa upp i fina flaskor.

Jordgubbar med maräng och cointreaukräm

Buffé för 12 personer1 liter färska jordgubbar80 gram små maränger (1 påse)4 äggulor4 msk strösocker50 gram kallt smör3 dl vispgrädde4 msk cointreau (eller annan likör)

Tillagning: 1. Ta fram en stor kastrull och en mindre bunke som passar i den stora. Häll vatten i kastrullen och koka upp. Låt sedan sjuda. 2. Häll äggulor och socker i bunken. Sätt ner den i kastrullen och vispa till pösig smet.Tillsätt cointreau under vispning. Vispa tills smeten är tjock och porös. Ta ur bunken ur kastrullen.3. Vispa ner kallt smör klickvis och vispa sedan ner grädden.4. Fördela jordgubbar i små glas. Smula över maräng och toppa med kräm.

Mini-Wallenbergare

Buffé för 12 personer

1 kg kalvfärs10 äggulor1 liter vispgrädde2 dl ströbrödsmör till stekningsalt och pepparTillagning: 1. Blanda färs med äggulor och grädde. Salta och peppra.2. Häll ut ströbröd på en tallrik. Rulla färsen till små köttbullar. Skölj händerna i vatten emellanåt. Rulla bullarna i ströbrödet.3. Hetta upp matfett i panna på medelvärme. Stek bullarna runt om i 5 minuter utan att bränna.Använd tandpetare eller, som vi, färska lagerbladskvistar som plockpinnar.Bullarna kan alternativt stekas i ugn på 200 grader i 10 minuter.

Sill- och färskpotatissallad

Buffé 12 personer:

2 kg färsk potatis350 gram inlagd sill100 gram sockerärter1 st stor rödlök50 gram rucolasallat1 knippe dill1 dl olivolja1 citronSalt och pepparTillagning: 1. Borsta potatisen ren och koka i ca 15 minuter?. Låt svalna.2. Skär sockeräter i tunna stavar.Skala, halvera och skiva löken.3. Blanda potatis, sill, sockerärter, rödlök och rucola i en stor bunke.Häll på olivoljan och pressa över citronjuice. Salta och peppra.4. Finhacka dill och strö över.Ställ svalt innan servering. 

Spenatkrans (matbröd)

2 kransar:

50 gram jäst 1 liter vatten 0.5 msk salt 1 msk brödkrydda 1 liter dinkelmjöl (el.. vetemjöl) 5 dl rågsikt 0.5 dl olivolja 50 gram bladspenat 2 st springformar Tillagning: 1. Värm upp vattnet till fingervarmt (37ºC). 2. Smula ner jästen i en bunke. Häll på vattnet och rör om så att jästen löser sig. Tillsätt salt, brödkrydda olivolja och spenat. 3. Tillsätt mjöl och blanda väl. Låt jäsa under duk i 30 minuter. 4. Smöra springformar med hål i mitten. Häll degen på mjölat bakbord och knåda den väl. Dela degen och forma till kransar. Lägg kransarna i springformarna. Låt jäsa i 30 minuter under bakduk. 5. Sätt ugnen på 175ºC. Grädda i ugnen i cirka 40 minuter. Känn efter med sticka att brödet är torrt inuti.

Lime- och citrongrässill

Ingredienser till 200 gram sill:

180 gram inläggningssill 2 st citrongräs 1 st chilifrukt 4 st limeblad

Lag: 1.5 dl ättikssprit (12%) 1.5 dl vatten 1.3 dl strösocker 2-3 lagerblad

Tillagning 1. Koka upp lagen och låt svalna. 2. Skär citrongräset på längden.Ansa och kärna ur chilifrukt. Finhacka. Skär sillen i bitar. 3. Varva ingredienserna i en glasburk. Fyll på med lag och vatten så att sillen täcks. 4. Låt stå och dra i svalt utrymme, helst i två dagar.

Tångsill

200 gram inläggningssill 50 gram svart tångkaviar (el. stenbitsrom) 0.5 st rödlök Gult skal från 1 citron 1.3 dl crème fraiche Salt och svartpeppar Tillagning 1. Häll bort sillspadet. Skär sillen i bitar. Lägg sillen i en bunke. 2. Riv gult citronskal. Skala och finhacka rödlök. 3. Blanda alla ingredienser med sillen. Dra några varv med pepparkvarnen över. Salta eventuellt (sillen är redan salt). 4. Ställ in i kylskåp.

Inkokt lax

Buffé 12 personer:

1.2 kg skinn- och benfri lax

Lag: 3 liter vatten 2 msk ättikssprit 12% 4 lagerblad 1 tsk salt Tillagning: 1. Koka upp lagingredienserna i en kastrull. Låt sjuda några minuter. 2. Rensa ev. fisken fri från ben och skinn. Skär i portionsbitar. 3. Lägg ner bitarna i lagen. Dra av kastrullen från plattan. Låt stå i 20 minuter. Ta ur fisken och lägg upp på fat.

klar

Artikellänk är kopierad

Menyse.com
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro