ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Alla älskar Norrland – även norrlänningarna

Anneli Wikström · 25 Jun 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Norrlands natur och mat älskas av stockholmare, skåningar och göteborgare. Och av norrlänningarna själva. Det finns få som är så stolta över sin region som de är.Det är företaget Norrmejerier som har gjort en undersökning om svenskarnas syn på Norrland. Och resultatet visar att man för alltid kan avliva myten om att södra delen av landet inte gillar norrlänningar.

Över 80 procent av stockholmarna, skåningarna och göteborgarna tycker att Norrlands natur är vacker. 90 procent anser att man i norr har rent vatten i sjöar, ren luft och att man får uppleva en riktig vinter. Utifrån ser man på Norrland som exotisk och vacker.

Och norrlänningar är inte sena på att hålla med. Hela 95 procent av invånarna i norr är stolta över sin natur. De är faktiskt de enda som tycker att naturen är lika vacker som folk utifrån.

Den norrländska matkulturen är också omnämnd i undersökningen. Den benämns som unik och sägs hålla hög kvalitet. Maten nämns som en av de stora anledningarna till att turista i Norrland.

Foto: Scanpix

Metro frågar...

Gry Forssell, programledare, från Luleå:

Vad är bäst med Norrland?

– Naturen är ju helt fantastisk! Tornedalen är till exempel underbar, där kan man bara vara. Den vackra skärgården och ljuset sommartid får man förstås inte heller glömma.

Vad ska man inte missa om man turistar i Norrland?

– Jag tycker att man som turist ska tänka på att åka ordentligt norrut. Inte stanna i Gävle. Åk upp till Polcirkeln, Tornedalen, Tärendö, Björkliden…

Foto: Scanpix

Metro frågar...

Sandra Dahlberg, sångerska och programledare, från Klimpfjäll:

Vad är bäst med Norrland?

– Inlandet och fjällkedjan. Det är en sagolik natur som är vacker som en tavla. Sen maten förstås som är från naturens eget skafferi. Hjortron, kantareller och fjällröding.

Vad ska man inte missa om man turistar i Norrland?– Inte helt förvånande svarar jag Klimpfjäll förstås. Men också Vildmarksvägen, Trappstegsforsen och den samiska kåtabyn Fatmokkale. Allt ligger i mina hemtrakter i södra Lappland.

Foto: Scanpix

Metro frågar...

Robert Andersson, Robinsonkändis, från Gällivare:

Vad är bäst med Norrland?

– Att ha fått växa upp där och fått en rekorderlig och enkel livssyn. Det har gett mig råg i ryggen och jag klagar inte när det blåser. Malmfälten är en hård och ruffig miljö med vinter sju månader om året, då klagar man inte över något i första hand.

Vad ska man inte missa om man turistar i Norrland?

– Det är mycket. Man ska inte missa norra Lapplands inland. Storforsen är brutal, den måste man se. Man måste också se den orörda naturen i Sarek. Men det är ohyggligt myggigt så ta med djungelolja!

klar

Artikellänk är kopierad

Anneli Wikström
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro