ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Alla behövs i kampen mot rasism och afrofobi – oavsett hudfärg

Metro · 4 Apr 2016
Uppdaterad 8 Apr 2016

Foto: David Lagerlöf/Privat


klar

Artikellänk är kopierad

Vi lever i dag i ett polariserat samhälle, där många som kämpar för människors lika värde utsätts för hat och hot. Hatet och hoten kommer i dag per automatik om du höjer rösten och står upp det öppna samhället och människors lika värde. 

► LÄS MER: "Kära vita svenskar, vi måste prata mer om hudfärg"

Hatet och hoten är något som vi båda upplevt i vår aktivism, men vi räds inte detta. Vi räds däremot normaliseringen av rasismen och afrofobin på våra arbetsplatser, skolor och i det övriga samhället. Hatbrotten mot afrosvenskar har ökat med 40 procent mellan 2008 och 2014, enligt siffror från Brottsförebyggande rådet.

Det hårda samhällsklimatet med normaliseringen av rasism/afrofobi drabbar även våra nära och kära, direkt och indirekt. Vi är båda adopterade och vår referesramar kommer från det svenska samhället, då vi uppfostrats av “vita svenskar”. En attack mot oss skadar också människor i vår nära umgängeskrets. Dessa människor kan vara vår make/maka, föräldrar eller barn.

Vi tycker att det ska vara självklart att dessa människors erfarenheter, stöd och kamplust ska vara med och lyfta och bredda kampen mot rasism/afrofobi.

► LÄS MER: "Det finns ingen rasism mot vita"

En ensamstående “vit" förälder med ett afrosvenskt barn som utsätts för rasism i samhället är i dag ingen ovanlig företeelse. Om denna förälder vill engagera sig kampen mot rasism/afrofobi, så är hen självklart välkommen i vår kamp för ett jämlikt samhälle. Vi som representerar Fokus afrofobi tror att kampen för alla människors värde, berikas om kampen innehåller flera erfarenheter och perspektiv.

En kamp och en rörelse som talar för många människors olika erfarenheter av rasism/afrofobi är en rörelse som har sitt öra mot samtiden, och ett öra som lyssnar till olika erfarenheter av hur rasismen/afrofobin såg ut igår och ser ut i dag. Denna rörelse är vi stolta att representera. 

Mattias Järvi

Ordförande, Fokus afrofobi

Tess Asplund

Vice ordförande och talesperson, Fokus afrofobi

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro