ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Alla förutsättningar inför rysaren: Så går Sverige vidare i EM

Filip Häggberg · 3 Dec 2018
Uppdaterad 4 Dec 2018
Jenny Alms Sverige har allt i egna händer inför sista gruppspelsmatchen mot Polen.

Jenny Alms Sverige har allt i egna händer inför sista gruppspelsmatchen mot Polen. Foto: Getty Images


Uddamålssegern mot Serbien har gett Blågult sitt EM-öde i egna händer. Sverige kan till och med förlora mot Polen i kväll och ändå avancera till mellanrundan.

klar

Artikellänk är kopierad

EM-äventyret inleddes svagt från svenskt håll. Nordenderbyt mot Danmark i fredags var spännande hela vägen, men danskorna drog det längsta strået och vann med 30-29. Nathalie Hagman hade chansen att kvittera från straffpunkten i slutsekunden, men missade.

I söndags tog Blågult revansch på sig själva. Målvakten Filippa Idéhn gjorde en stormatch när Sverige besegrade Serbien med 22-21.

– Jag är väldigt nöjd med min insats och tjejerna spelar fantastiskt försvarsspel i andra halvlek, så jag har mycket att tacka dem för, sa Idéhn till TT.

Segern mot Serbien kan betyda precis allt.

Den ger följande förutsättningar inför Sveriges sista gruppspelsmatch mot Polen i kväll:

• Sverige går vidare till mellanrundan och tar med sig två poäng om man besegrar Polen.

• Sverige går vidare till mellanrundan och tar med sig två poäng om man förlorar mot Polen med max tre mål, men då måste Danmark besegra Serbien i den andra matchen.

• Skulle Sverige förlora mot Polen, samtidigt som Serbien besegrar Danmark, får man inte med sig två poäng till mellanrundan. Blir förlusten för stor riskerar Blågult till och med att komma sist i gruppen och åka ur EM redan i kväll.

Optimalt för svensk del är att man gör sitt eget jobb och vinner mot Polen, samtidigt som Serbien vinner över Danmark. Då går alla tre (Sverige, Serbien och Danmark) vidare till mellanrundan med två poäng var.

I mellanrundan – där Sveriges grupp (grupp A) slås ihop med grupp B – skulle Ryssland i så fall vara det enda av sex lag som har med sig maximala fyra poäng.

I den sexlagsgruppen möter Sverige de tre lag som kommer från grupp B: Ryssland, Frankrike och Montenegro. De två bästa går vidare till semifinal.

Skulle Sverige inte ha med sig en enda poäng till mellanrundan skulle det förmodligen krävas seger i samtliga tre matcher. Besegrar man Polen i kväll, och garanterat får med sig två poäng, kan två segrar räcka för att nå semifinal.

pil
Sverige-Polen

Vad? Sista gruppspelsmatchen i handbolls-EM.

När? I kväll 18.00.

Var? Nantes, Frankrike.

Tv? TV3 och Viaplay.

Danmark-Serbien har avkast 21.00 och visas i TV10 och på Viaplay.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Häggberg
Filip Häggberg
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro