ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Alla hatar Youtubes nya kommentarsfält

Jack Werner · 14 Nov 2013
Uppdaterad 14 Nov 2013
Alla hatar Youtubes nya kommentarsfält Arga Youtube-användare kritiserar det nya kommentarsfältet.

Alla hatar Youtubes nya kommentarsfält Arga Youtube-användare kritiserar det nya kommentarsfältet. Foto: Skämdumpar Youtube


När Google-ägda Youtube lanserade ett nytt kommentarsfält kom grundaren tillbaka till sajten efter åtta år. För att såga uppdateringen. Och han är inte ensam.

klar

Artikellänk är kopierad

För åtta år sedan laddade Jawed Karim, en av grundarna av Youtube, upp sajtens premiärfilm och blev därmed den första att utnyttja tjänsten som revolutionerat hur vi konsumerade rörliga bilder på nätet. 

Sedan dess har Karims konto vilat tyst, utan någon som helst aktivitet, medan han själv blivit stormrik på Googles köp av Youtube och sedan startat den egna stiftelsen Youniversity Ventures. Det vill säga fram till den åttonde november, då han återvände till sitt gamla konto. För att dissa filmtjänsten som den ser ut i dag.

”why the fuck do i need a google+ account to comment on a video?”

Han är långt ifrån ensam om att svära över Youtubes nya utseende. Efter att Google, som sedan slutet av 2006 äger Youtube, bestämt sig för att slå ihop filmtjänsten med det egna sociala nätverket Google Plus har reaktionerna bland användarna varit våldsamma.

På den del av Googles forum som är avsedd för diskussion om tjänsten och hur den kan utvecklas strömmar åsikterna in. ”Snälla, tvinga oss inte att använda Google plus med Youtube”, ”Varför har Youtube varit så jävla skitdåligt på sistone?” och ”Jag har raderat både mitt Google- och Youtubekonto” är bara ett axplock rubriker från det senaste dygnet.

Den populära Youtubeanvändaren boogie2988 gick ur sin vanliga skämtsamma karaktär och tilltalade sina tittare som sig själv i en djupt bekymrad film där han radade upp några av de främsta problemen han hade med den nya designen. 

Hans invändningar går i huvudsak ut på att längden på kommentarerna måste begränsas, att det inte går att blockera användare som trakasserar en, att det nya systemet ofta leder till att de sämsta tittarkommentarerna hamnar längst upp istället för att försvinna och att virus och porr sprids i kommentarerna. 

Andra använder sig av ironi. I en sylvass satirisk filmsnutt riktar användaren NanoBite in sig på att kritisera hur den nya designen gör det svårare att hålla koll på kommentarerna man fått, att filmspelaren själv krånglar och att mycket annat blivit otydligare.

Kommentarsfältet till filmen formligen kokar av missnöje. ”I ett enda ruttet svep har Google fullständigt förstört Youtube,” skriver en person och fortsätter med att svära åt Google och lova att sluta använda samtliga deras tjänster. 

Och inte bara okända användare är missnöjda. Svensken Felix ”Pewdiepie” Kjellberg, som är den Youtube-användare i världen som har flest prenumeranter på sina filmer, beslöt sig för att stänga av sina kommentarsfält helt tills sajten hade fixat några av de mer fundamentala problemen. Istället uppmanar han tittarna att använda kommentarsfälten på den sociala länktipsningssidan Reddit för att diskutera klippen.

I bloggposten som presenterade förändringarna sålde Youtube in dem som ett sätt att nysta fram de bästa och mest relevanta kommentarerna för varje enskild användare, men resultatet verkar inte ha varit fullt så lyckat. Gustaf Brusewitz är Youtubes svenska presskontakt, och han säger att man är medveten om att det finns utrymme för förbättringar.

– Syftet är att gå från enskilda kommentarer till att uppmuntra mer konversation. Ett byte av system kan tyvärr öppna upp nya vägar för spam. Vi jobbar på att adressera det så fort som möjligt, just för att uppmuntra mer meningsfulla konversationer istället för "junk", skriver han i ett mejl.

Det återstår helt enkelt att se när användarna själva börjar inse det meningsfulla i uppdateringen.

klar

Artikellänk är kopierad

Jack Werner
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro