ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Alla hjärtans dag är en vidrig dag som får mig att vilja kräkas

Metro · 11 Feb 2016
Uppdaterad 14 Feb 2016

Foto: Montage/TT


Tvåsamheten hyllas på årets mest kärleksfulla dag, resten påminns gång på gång att de inte har någon att dela sitt liv med, skriver Sofie Strandberg.

klar

Artikellänk är kopierad

Med så mycket hat och skit som händer i världen just nu kan man kanske tycka att en ”kärlekens dag” är något alla borde hylla. Men jag gör inte det. För den här dagen är inte en kärleksdag som alla får vara med och fira, nä den är bara till för vissa. Och det känns faktiskt inte så himla kärleksfullt om ni frågar mig. 

Jag har aldrig firat Alla hjärtans dag och kommer aldrig fira den. Det kvittar om jag haft förhållande, varit mitt uppe i dejtande eller varit singel – den här dagen har alltid äcklat mig. Och det är inte för att jag är en känslokall, bitter och kärlekslös person som jag väljer att avstå. Jag har mängder av kärlek i mitt liv och tycker det är underbart att skämma bort de jag älskar med presenter, överraskningar eller vad det nu kan vara. 

►LÄS MER: 11 tips på presenter till Alla hjärtans dag

Så anledningen till att jag äcklas av Alla hjärtans dag är inte att jag är en grinch som hatar kärlek, det är av helt andra anledningar som den här dagen får mig att vilja kräkas. 

Hade det varit så att Alla hjärtans dag varit en dag då vi skänker extra mycket tanke och kärlek till ensamma människor, främmande människor och människor som har det svårt etcetera, då hade det varit en helt annan sak. Hade den här dagen handlat om att skänka pengar till cancerfonden, att hjälpa till på ett flyktingboende eller göra något för ensamma gamla människor på ett äldreboende då hade jag varit den första att ställa mig bakom att fira Alla hjärtans dag. En dag för ALLA hjärtan, inte bara vissa. 

Men den Alla hjärtans dag som firas idag är precis tvärtom, den här dagen är bara till för alla som är kära och har någon. Det är alltså bara tvåsamheten som hyllas på årets mest kärleksfulla dag, resten påminns gång på gång genom reklam och media att de inte har någon att dela sitt liv med. 

►LÄS MER: Evyn Redar: Vi pratar inte om kärlek där jag bor

Utöver att Alla hjärtans dag bara är till för vissa människor är det även en extremt oromantisk dag. Hur fantasifullt och romantiskt är det egentligen att fira sin kärlek en dag om året när exakt alla andra i förhållande också gör det? Visst, alla människor föds inte med påhittighet och behöver kanske den här dagen för att komma ihåg att överaska sin partner. Men samtidigt, hur mycket fantasi och kreativitet krävs egentligen för att köpa blommor, överraska med en middag eller köpa hjärtformat gammalt godis som legat på ICA:s lager sedan 2009?

Not so much. 

Nä, jag tycker fan inte bristen på fantasi rättfärdigar att fira Alla hjärtans dag. Och jag tycker inte att bristen på tvåsamhet ska styra huruvida någon är värd att fira.  

Dessutom sägs det ju att det är tanken som räknas – jag tycker att ni som firar Alla hjärtans dag borde tänka till lite under årets övriga 364 dagar. Både när det kommer till att visa kärlek till din partner men också genom att skänka en tanke till de som inte är lika lyckligt lottade i livet som du är. 

Sofie Strandberg

Relationskrönikör på Allt om Stockholm

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro