ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Alla kan bli årets Lucia i Malmö – fritt fram att nominera skäggiga män

Björn Sjö · 3 Okt 2018
Uppdaterad 3 Okt 2018
Lucia på Skansen i Stockholm följer traditionerna. I Malmö testas nya grepp.

Lucia på Skansen i Stockholm följer traditionerna. I Malmö testas nya grepp. Foto: IBL


Malmö stad har inlett nomineringarna till Malmö Lucia 2018. I år är både män och kvinnor välkomna att delta. Juryn vill varken se bilder eller höra sångprover innan kandidaterna väljs ut för intervjuer.

klar

Artikellänk är kopierad

Malmö Lucia har korats sedan 1940, och brukar vara ett storstilat firande med hästdragen kortege genom stadens gator den 13 december.

På senare år har Malmö stad med samarbetspartners hand om tävlingen.På stadens hemsida har nu en inbjudan till nomineringar lagts ut.Där framgår att Lucia ska vara en person som ”gör skillnad”.

”Malmös Lucia väljs inte utifrån sitt utseende eller sin sångröst, utan ska vara en person som under det gångna året aktivt utmärkt sig som en god förebild och visat ett stort engagemang för staden och för sina medmänniskor”, lyder inbjudan.

Ingen övre åldersgräns

Några krav nämns. Den nominerade måste vara minst 18 år. Det finns ingen övre åldersgräns. Och hen ska ha tid att delta i besök på sjukhus, äldreboenden och andra platser där luciatåget sprider stämning under mörka decembermorgnar och -kvällar.

Där slutar kravlistan. Ingenstans nämns att det måste vara en kvinnlig kandidat. Det är alltså fritt fram att nominera även män.– Alla är välkomna, säger Viveca Byhr Lindén som är projektledare för Malmö Lucia till Sydsvenskan.

– Vi vill inte ens ha bilder. Det är lite vitsen. Det är innehållet i personen som är det viktiga. Det är vi ganska stolta över. Det ska inte vara någon skönhetstävling, säger Viveca Byhr Lindén.

Skägg inget hinder

Skägg är inget hinder för nominering.– Det är kanske så att man mindre och mindre definierar människor utifrån hon eller han. Vi har valt att ta bort det, säger Viveca Byhr Lindén.

Något sångprov behöver inte lämnas. Lucia får ett följe med skönsjungande elever från en gymnasieskolas estetiska linje, när hen gör sina visiter på ålderdomshem, sjukhus och andra platser under december.

Manliga lucior på 1800-talet

Egentligen är maskulina lucior inget nytt i Skåne. När Kulturen i Lund härom året grävde i sitt bildarkiv dök det av en slump upp bilder på manliga lucior från 1870-talet.

Förklaringen var att luciatraditionen först fick fäste vid universiteten. Och i Lund fanns inga kvinnliga studenter vid den tiden. De manliga studenterna var redan vana vid kjoltyg, de brukade även besätta kvinnorollerna i de traditionella spexen.

Lucia i Lund 1875.
Lucia i Lund 1875.Foto: B A Lindgren, ur Kulturens arkiv.

pil
Omstridd tradition

I Uppsala 2015 lottades fjärdeklassaren Felix Svensson till Lucia på Nåntunaskolan. Men på Jensens högstadieskola i samma stad blev det nobben från skolans ledning när en pojke röstades fram av sina kamrater 2017.

I Varberg arrangerades 2015 ett luciatåg där alla gick i underkläder. Deltagarna var kvinnor i alla åldrar och storlekar. Behållningen gick till Musikhjälpen.

När Åhléns 2016 gjorde Facebook-reklam till Lucia med en mörkhyad pojke blev det starka reaktioner på sajter som Avpixlat. Men de rasistiska kommentarerna dränktes snart av positiva kärleksbudskap som förespråkade tolerans. Åhléns valde till slut ändå att plocka bort bilden, av hänsyn till pojken och hans familj.

klar

Artikellänk är kopierad

Björn Sjö
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro