ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Alla mobilfakturor olagliga

Stockholm Kristoffer Rengfors · 14 Mar 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Känns dina mobilräkningar otydliga? Metroteknik.se kan i dag avslöja att mobiloperatörerna skickar ut olagliga fakturor till alla sina kunder. Trots att skärpta regler för vad som ska finnas med på fakturorna infördes vid årskiftet kommer bolagen fortsätta att skicka ut olagliga fakturor. – Jag har inte sett någon operatör som uppfyller kraven helt. Därmed följer de inte lagen på det sätt som föreskrivits, säger Anna Montelius, jurist på Post och Telestyrelsen (PTS). Istället för poster som "särskilda samtal" eller "Sverigesamtal" som kan betyda allt från tv i mobilen till samtal till nummerupplysningen ska varje samtalstyp som ringts redovisas med kostnad per enhet (oftast per minut). Dessutom ska öppningsavgifter och debiteringsintervall redovisas på räkningen enligt de nya reglerna. – Tanken är ju att man ska kunna titta på sin faktura och se vad saker kostar, säger Anna Montelius PTS kommer nu starta en stor granskning av samtliga operatörer. De företag som inte följer lagen kan då beläggas med viten i mångmiljonklassen.

De tre stora operatörerna uppger alla till metroteknik.se att de inte följer föreskrifterna eftersom att de inte hunnit ordna alla system så kostnaderna kan skrivas ut ordentligt på räkningarna. Tele2 och Teila anger inte öppningsavgift, debiteringsintervall eller kostnad per enhet på sina räkningar. Tele2 kommer fortsätta att skicka ut de olaglia fakturorna till mitten av mars medan Telia kommer klara av att följa lagen tidigast i höst. Telenor klarar av att skriva ut debiteringsintervall och öppningsavgiften men inte ge någon tidsuppskattning på när de kommer följa lagen helt.

Kristoffer Rengfors [email protected]

//

Fakta:

*Öppningskostnad - vad det kostar att öppna ett samtal *Debiteringsintervall - Om operatören tar betalt exempelvis var tionde sekund eller varje minut.

// PUFFA FÖR: På Metroteknik.se: Se exempel på de olagliga räkningarna och läs mer om de dolda avgifterna på din mobilräkning.

//

Till redigerare: Metrotekniks bylines finns i vinjetterNY/metro teknik. ANVÄND METROTEKNIK-BYLINE SÅ MAN FATTAR ATT KNÄCKET KOMMER FRÅN METRO TEKNIK

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Kristoffer Rengfors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro