ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Alla rätt på högskoleprovet ger en miljon – ny affärsidé

Patrick Ekstrand · 13 Sep 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Skriv alla rätt på högskoleprovet – vinn en miljon kronor. Med det budskapet försöker ett företag locka folk att betala upp till flera tusen kronor för att gå kurser som "garanterar" ett bättre resultat.

Men bara en handfull har haft alla rätt sedan provet infördes för 30 år sedan och den som deltar i kursen med målsättningen att kamma hem miljonen ska inte ha allt för höga förhoppningar.– Chansen för en person att få alla rätt under kommande prov är ungefär 0,03 promille, vilket ger ett odds på ungefär 40 000 gånger pengarna, säger Joakim Rönngren, PR-chef på spelbolaget Ladbrokes, och lägger till att det är sannolikheten att någon får alla rätt är ungefär 9 procent.

Att någon vinner miljonen är alltså inte särskilt sannolikt. Det medger till och med Hatem Sabbagh, vd på 2,0. Ytterst få har haft alla rätt sedan provet infördes för 30 år sedan.– Det stämmer. Det är fem stycken för att vara exakt: 1991, 1996, 1998, 1999 och 2005.Hans företag har lärt ut tekniken som "garanterar" högre resultat till omkring 30 000 personer sedan starten 2003 och om en kursdeltagare skulle kamma hem miljonvinsten blir han inte ledsen – ett försäkringsbolag tar smällen.Lennart Ståhle, kanslichef på Högskoleverket, har inga synpunkter på själva tävlingen.– Vi har ingenting emot reklamen säger han.Intresset för att skriva provet har ju trots allt dalat de senaste åren.

På företagets webbsajt står bland annat "Det finns 13 metoder att använda på högskoleprovet, äkta genvägar." Sabbagh säger att nyckeln till framgång är att lära sig genvägarna.– Man kan ju inte läsa Svenska Akademiens ordlista för att lyckas på Ord-delen. Men man kommer långt på att lära sig till exempel prefix.Om två eller fler kursdeltagare har alla rätt vinner den som först  hör av sig till 2,0. Men någon sådan guldstrid blir det nog inte om man ser till oddsen.Fast det är klart, man behöver ju inte ha alla rätt för att bli nöjd. 2,0 eller 1,9 på provet kan vara lika mycket värt som en miljon på banken.Sista anmälningsdag till nästa högskoleprov är i morgon.

klar

Artikellänk är kopierad

Patrick Ekstrand
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro