ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Alla sätt att sluta röka

Katarina Matsson · 27 Dec 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011
Felicia Wallgren (t.v), 16 år, har rökt sedan september och Kristina Johansson (t.h.), 16 år, har rökt i tre år. På nyår lovar de att sluta. – För att jag ska börja träna och bli nyttig, få fin kropp till sommaren, säger Kristina. Hälsan är viktigast, men även kostnaden har betydelse. Här är de med kompisen Rina Rosengren (mitten) som redan fimpat.

Felicia Wallgren (t.v), 16 år, har rökt sedan september och Kristina Johansson (t.h.), 16 år, har rökt i tre år. På nyår lovar de att sluta. – För att jag ska börja träna och bli nyttig, få fin kropp till sommaren, säger Kristina. Hälsan är viktigast, men även kostnaden har betydelse. Här är de med kompisen Rina Rosengren (mitten) som redan fimpat. Foto: Urban Brådhe


klar

Artikellänk är kopierad

FIMPA Det är löftet flest svenskar kommer att ge vid tolvslaget på söndag, visar en Gallupundersökning som gjorts åt Apoteket. Att dumpa snuset kommer på god tredjeplats. – De som får abstinensbesvär har en strid att föra, framför allt de två första veckorna, säger Hans Gilljam, överläkare och chef för Tobaksprevention, Centrum för folkhälsa, i Stockholm.

Därefter gäller det att inte bli för säker. Vägen är kantad av frestelser: fester, kollegor som röker, bjudcigaretter. Kanske måste man rentav undvika det vanliga gänget ett tag. Att ta den där enda cigaretten man vill unna sig kan vara ödesdigert. – Påfallande ofta är man uppe i sin vanliga konsumtion redan dagen efter, säger Hans Gilljam.

Han rekommenderar rådgivning i kombination med nikotinläkemedel. För de riktigt inbitna nikotinisterna finns receptbelagda läkemedel som kan skrivas ut av husläkare. – Alla läkare är kanske inte inkörda på det, men rökning är ett så pass hotande tillstånd att det finns alla skäl att stå på sig, säger Han Gilljam.

Fler läkemedel är på väg och det experimenteras med ett nikotinvaccin. Lagom till årsskiftet höjs tobaksskatten. En dosa snus blir omkring tio kronor dyrare, ett cigarettpaket fyra. – Höjer man priset med 10 procent så sjunker konsumtionen med cirka 4–5 procent. Ungdomar är ännu mer priskänsliga, säger Hans Gilljam.

Men det finns en avgörande faktor i kampen mot tobaken: motivation. – Du måste ha bestämt dig för att över huvud taget gå in i en seriös tobaksavvänjning. Det är lite synd att kasta bort både pengar och energi på något man egentligen inte vill, säger Hans Gilljam.

•• Hjälp att bli tobaksfri •• • Internet: på www.sluta-roka-linjen.org, www.tobaksfakta.se och http://rokochsnusfri. netdoktor.passagen.se kan du få tips, råd och information. De två sista har även forum. • Sluta-röka-linjen: Gratis och anonymt för både korta och långa samtal. Möjlighet att lägga upp ett personligt program och ha kontakt under en längre tid. Cirka 30 procent av dem som går in i ett program är rökfria efter ett år. Tel: 020 84 00 00. Även Apotekets kundtjänst ger kostnadsfri rådgivning dygnet runt, tel: 0771 450 450. • Rökavvänjningskurser: Traditionell rådgivning i grupp eller individuellt, välj det som passar dig bäst. Ger stöd och råd. Lista på kurser i hela landet finns på www.tobaksfakta.se. Cirka 30 procent är rökfria efter ett år. • Nikotinläkemedel: På Apoteket finns olika typer av nikotintuggummin, plåster, tabletter och inhalatorer. De företag som tillverkar receptfria nikotinläkemedel är Nicotinell, Nicorette och Niquitin. • Receptbelagda läkemedel: Medicinen Zyban går in i hjärnan och minskar röksuget. Anses lite effektivare än nikotinläkemedel. I november kom Champix som minskar röksuget samtidigt som det blockerar halsblossets effekter och ger viss stimulans. Anses fungera bättre än Zyban. Nicorette har en receptbelagd nässpray. • Självhjälpsböcker: Kan hjälpa, exempelvis Annika Dopping och Jennie Zetterströms ”Rökfri” eller Barbro Holms Ivarssons ”Fimpa dig fri!”. • Hypnos, akupunktur m.m.: Kan fungera för vissa, men de vetenskapliga bevisen saknas, enligt Hans Gilljam.

klar

Artikellänk är kopierad

Katarina Matsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro