ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

"Alla ska vara med i miljödiskussionen"

Elisabeth Braw · 22 Apr 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

Foto: Conservation International


klar

Artikellänk är kopierad

MILJÖKÄMPE. Han är oförglömlig som Indiana Jones. Han har varit tidningen Peoples Sexiest Man Alive. Han är en av vår tids mest framgångsrika skådespelare. Men Harrison Ford är också en miljökämpe sedan många år.

I en reklamfilm förra året vaxade han bröstet för att illustrera skövlingens följder. Nu presenterar han – i en exklusiv Metro-intervju – sin nya miljökampanj: Team Earth, som går av stapeln på Världsmiljödagen, den 5 juni.

Hur skiljer sig Team Earth från andra miljökampanjer?– Vi tänker föra samman folk från samhällets alla delar, till exempel ungdomar, politiker och storföretag. Vi vill att alla ska vara med i miljödiskussionen. Individuella handlingar gagnar inte alltid det gemensamma bästa, hur rätt man än har och hur bra man än lever sitt personliga liv.

Varför bestämde du dig för att ta en ledande roll i Team Earth?– Jag har länge varit djupt engagerad i miljöfrågor, så det var ett lätt beslut. Jag sitter med i Conservation Internationals styrelse, och det är inte det slags styrelse där man bara sitter; man agerar.

Har du själv en grön livsstil?– Jag gör vad jag kan. Jag källsorterar och gör liknande dagliga saker. Jag försöker påverka politiker. Jag flyger flygplan (Ford äger flera plan) men jag köper utsläppsrätter. Fast jag mås­te säga att jag inte är helt övertygad om konceptet.

Vi får alltid höra att vi ska köra mindre och minska vår energiförbrukning. Vad mer kan vanliga människor göra för att hjälpa miljön?– Spara på och värna om vattnet. Minska soporna. Köp inte produkter med giftiga ämnen. Jorden kan inte längre bistå oss med de tjänster vi är vana vid, och vi måste förenas till en mäktig politisk grupp för att få politikerna att förstå det. Vi måste göra klart för dem att miljön är en prioritet; ekonomin går inte alltid först.

Du filmar för närvarande ”Crowley”, en film om ett par som försöker finna ett botemedel för sina barns genetiska sjukdom, tillsammans med Keri Russell och Brendan Fraser. Blir det någon mer Indiana Jones-film?– Jag vet inte. Om någon kommer på en bra idé gör vi en film!

klar

Artikellänk är kopierad

Elisabeth Braw
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro