ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Alla snackar om Jönköpings krångliga” rondell

Hugo Ewald · 30 Mar 2015
Uppdaterad 30 Mar 2015

Foto: Jönköpings kommun


Den så kallade Museirondellen i Jönköping som invigdes i december har blivit en nationell snackis sedan bilder på den spridits i sociala medier. Många anser att rondellen är oförståelig, men enligt Stadsbyggnadsnämndens ordförande i Jönköping är den snarare väldigt pedagogisk.

klar

Artikellänk är kopierad

Museirondellen i Jönköping invigdes visserligen för flera månader sedan, men har nu fått uppmärksamhet för sitt ovanliga utseende på det sociala mediet Reddit. Rondellen beskrivs sarkastiskt som ”Jönköpings lättbegripliga rondell”, och på Reddit diskuteras det friskt hur rondellen egentligen ska förstås.

Centerpartisten Anders Samuelsson, som är ordförande i stadsbyggnadsnämnden i Jönköping, tycker att det är konstigt att rondellen väckt så mycket uppmärksamhet. Han menar att rondellen måhända kan se svårförståelig ut ovanifrån, men att den i praktiken är mycket pedagogisk.

– Det känns som ett mycket lyckat kollektivtrafikprojekt som innebär att bussarna får företräde och en snabbare väg. Alla linjer passerar där igenom och ökar därför framkomligheten för bussarna. Vi är nöjda, eftersom bussarna då kan passera rakt igenom rondellen utan att behöva stanna upp, säger Anders Samuelsson till Metro.

Vägen bussarna får köra på är utmärkta med en speciell färg, och enligt Anders Samuelsson kan bilister i princip köra som i vilken rondell som helst. Han menar att den enda skillnaden ligger i att bussarna har ett tydligt företräde.

– Att den skulle vara svårförstådd förstår jag inte. Den enskilda bilisten ska inte åka helikopter ovanifrån och förstå hur systemet är uppbyggt. Kör man som enskild bilist så behöver man inte förstå alla andras beteende, man behöver förstå sitt eget. Man kör runt som  i en vanlig rondell och får du rött stannar och får du inte det kör du som i en vanlig rondell, säger han till Metro.

Men det är många som inte håller med om att rondellen är så pedagogisk som Anders Samuelsson påstår. Bland annat var kommunen tvungen att lägga upp en guide på Facebook som beskrev hur bilister faktiskt skulle köra genom rondellen.

”Känns inte bra att det krävs instruktioner hur man ska körs i rondellen. Hur många ser denna och kan följa den. Anser att trafikflödet måste vara "självklart" utan instruktioner på nätet.”, skriver en privatperson som kommenterar Facebookinlägget.

När Jönköpings-posten besökte Museirondellen kunde de också visa på att sju bilister bröt mot trafikreglerna på under tio minuter. Anders Samuelsson menar dock att det finns rondeller i Jönköping som är mycket svårare att förstå.

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro