ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Alla vill visa upp sig – överallt

Tomas Lundin · 15 Okt 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Million Stylez är född 1981 – precis som Zlatan, Britney, Paris och många andra stjärnor. Metros del 4 i serien om åttiotalisterna handlar om att bli sedd.

Million Stylez är född 1981 – precis som Zlatan, Britney, Paris och många andra stjärnor. Metros del 4 i serien om åttiotalisterna handlar om att bli sedd. Foto: Urban Brådhe


klar

Artikellänk är kopierad

De köper Kravmärkt, byter ofta jobb, får lätt ångest och lägger ut sitt privatliv på internet. Generation Y sätter nu sina avtryck i sam­tiden. I Metros serie granskas 80-talisterna. I dag: Därför vill alla synas.

140 000 besöker Stina Bergs blogg varje vecka.
140 000 besöker Stina Bergs blogg varje vecka.

För åttiotalisten är det inte svårt att göra sitt liv, sin musik eller sina åsikter tillgängliga. Genom bloggar, communityn och talangjakter i tv får man chansen att visa upp sig, men det gäller att skrika högst. – Egna förväntningar är väldigt viktiga för 80-talisten, man har världen för sina fötter och vi ser också att hobby och arbete flyter ihop, säger Anna Kiefer på analysföretaget Kairos Future, som undersöker ungas vanor och attityder.

I en undersökning från Kairos Future svarade nästan nio av tio personer födda mellan 1978 och 1990 att det är viktigt att ha drömmar och mål med tillvaron.

Lägg till att 75 procent har nätsurfning som intresse så har du receptet till den explosion av modebloggare och artister som vill skapa sig ett namn med nätet som avstamp.En som har lyckats är Kenshin Iryo, född 1981 och mer känd som dancehallartisten Million Stylez. Han började rappa som nioåring, men det var inte förrän i 18-årsåldern han upptäckte den Jamaicanska dancehallmusiken.

Allt hände 2006, då han spelade in ”Miss Fatty”. Han skickade ut låten till kompisar och DJ:ar i USA, på Jamaica och i Europa och lade ut den för gratis nedladdning på sin Myspace-sida.

Först när låten spelades flitigt på dansgolv världen över nappade skivbolagen.– De signar inget som inte redan är hett. Man måste redan ha ”breakat” om man ska breaka.

Två månader innan studenten hoppade Kenshin av för att satsa helt på musiken. Framgången dröjde, men han funderade aldrig över sitt beslut.– I Sverige kan man bli vad man vill, även om alla inte är menade att lyckas. Jag skulle fortsatt satsa även om jag inte hade lyckats, säger han.

Fram tills nyligen, då ett nytt skivkontrakt satte stopp för det, har alla låtar gått att ladda ner gratis på hans Myspace-sida. Att försöka ta betalt från början var ingen idé.– Ingen vill betala för någonting i dag. Det gäller att släppa musiken gratis, skapa ringar på vattnet för att få spelningar, säger han.Bloggaren Stina Berg, född 1987, har nätet att tacka för hela sin framgång. Hennes blogg Stina Lee är den populäraste av alla åttiotalisters, enligt Bloggportalen.se:s lista.

Stina kan leva på sitt bloggande, som en handfull andra. Men tusentals unga tjejer gör sina liv offentliga utan att få en krona. Stina vet att många av dem ser upp till henne.– Jag vill vara en förebild för yngre tjejer, vilket jag också tycker att jag är. Men jag kan inte ansvara för alla läsare, det går inte, säger hon.

Kändisskapet var aldrig målet, men Stina tror nyckeln till hennes framgång är att hon skriver om sitt liv precis som det är, utan censur.– I dag kan vem som helst bli känd, kvittar om du är kungen, en simpel bloggare som mig eller visar pattarna i Big Brother. Jag var helt enkelt på rätt plats vid rätt tidpunkt.

... och det började redan på dagis

GENERATION DAGIS. Åttio-talistgenerationen är den första som har vuxit upp på dagis. År 1975 var bara 65 000 barn inskrivna på förskolor i Sverige. I mitten av 80-talet nästan fyra gånger så många. – Det är en utveckling som pågår än i dag, säger Ulla Nordenstam, utbildningsråd på Skolverket.På dagis är du inte längre mammas och pappas lilla favorit. Du måste kämpa om uppmärksamheten med alla andra barn och tvingas finna din roll.

Det kan göra att förskolebarnen får en lättare social utveckling och har lättare att umgås, menar Ulla Nordenstam.

Åttitalisterna började också det sociala samspelet tidigare än dagens barn.

Ettåringarna var nästan lika många som tvååringarna och ungefär ett barn på varje dagis var yngre än ett år.

I dag är det extremt ovanligt med så unga förskolebarn, enligt Skolverkets siffror.– Det är väldigt kopplat till föräldraförsäkringen. Dagens barn har varit hemma längre, säger Ulla Nordenstam.

97 procent av de förskoleanställda är kvinnor – en siffra som inte ändrats sedan 1985. Men Ulla Nordenstam menar ändå att förskolans genombrott har gett åttiotalisterna en knuff in i jämställdheten.

Med barnen på dagis kunde nämligen mamman i högre grad bidra till hushållet på samma sätt som mannen tidigare gjort på egen hand.– Dagis- och dagmammabarnen har sett en annan roll hos mamman än tidigare generationer och det kan göra att jämställdheten kommer naturligare, säger Ulla Nordenstam.

Paris Hilton, arvtagerska och född 1981. BILDEXTRA: VI ÄR FÖDDA 1981
Paris Hilton, arvtagerska och född 1981. BILDEXTRA: VI ÄR FÖDDA 1981

Generation förnamn

KÄNDA 81:OR. Beyoncé, Britney, Justin, Zlatan, Paris, Sienna och Anja. Alla har tre saker gemensamt. De är kända, kallas vid förnamn – och de är födda 1981.– Det är väl en en gyllene årgång, säger Ebba von Sydow, chefredaktör för Veckorevyn.com och 81:a.

Hon tror att förklaringen kan vara att åttioettorna föddes in i ett väldigt karriärinriktat årtionde.– Det kom en egotrend på 80-talet som jag tror har präglat vår uppväxt. Det har gjort 81:orna till ett gäng egotrippade karriärister som vill uppnå saker.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro