ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Allan Larssons uppdrag – att locka ESS till Lund

Anders Frick · 24 Okt 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Lunds universitets ordförande Allan Larsson jobbar hårt för att övertyga övriga Europa att etablera neutronforskningen i Sverige. 

Lunds universitets ordförande Allan Larsson jobbar hårt för att övertyga övriga Europa att etablera neutronforskningen i Sverige.  Foto: Mikael Riesedal


klar

Artikellänk är kopierad

FORSKNINGSANLÄGGNING. Det finns många fördelar för Sverige att få en neutronforskningsanläggning som ESS till Lund. Förutom de rent forskningsmässiga, så räknar man också med en rejäl ökning av sysselsättningen. Bara för att driva anläggningen krävs minst 400 forskare och tekniker, och inräknat andra tillväxteffekter kommer ökningen att vara närmare 6000 arbetstillfällen i regionen.

Men det är inte helt enkelt att övertyga resten av Europa att Sverige ska stå som värd för ESS. Det räcker inte att med visa upp god ekonomi och bra teknik, det krävs också kontakter. Sverige har därför kallat in Lunds universitets styrelseordförande Allan Larsson som chefsförhandlare, och gett honom ett uppdrag: Se till att ESS hamnar i Lund.

•• Hur viktigt är det att få ESS till Sverige?– Europas bästa forskare kommer att komma hit. ESS är det största som kan hända i svensk forskningspolitik, säger Allan Larsson.

•• Hur ligger Sverige till jäm-fört med de främsta konkurrenterna Ungern och Spanien?– Chanserna är ”50+”, alltså mer än hälften, att vi ska få ESS. Förra veckan var representanter från 23 europeiska regeringar på plats i Lund för en konferens, och bara det var en stor framgång för oss.

•• Varför är Lund så lämpligt?– Närheten till Kastrup, den vetenskapliga miljön i regionen och alla de stora företag som ligger i närheten är tre av de främsta fördelarna som vi brukar lyfta fram.

•• Det är beslutat om en utbyggnad av Maxlab vid Lunds universitet för 2,5 miljarder kronor, vad innebär den för ESS?– För att få bäst nytta av en neutronforskningsanläggning krävs också en synkrotronljuskälla, de är som syster och bror, kan man säga. Utbyggnaden av Maxlab är en viktig förutsättning för ESS, och man gör på liknande sätt på andra ställen, i till exempel Oxford, Grenoble och Zürich.

•• Under den första fasen så åkte ni Europa runt för att presentera själva upplägget, vad händer nu?– Nästa fas handlar om mer om teknik. Vårt team ska åka runt och prata med forskare vid neutronforskningsanläggningar i Europa, för att höra vad de kan erbjuda och ta reda på vem som bäst kan bygga de olika delarna av ESS, såsom acceleratorn, målstationen och olika laboratorier. Genom att göra detta så får vi en mer komplett bild innan nästa steg tar vid.

•• Vad händer sedan?– Efter teknikförhandlingarna ska vi diskutera ekonomi och organisation, och det kommer att hålla på under hela 2008. Senast år 2020 ska hela anläggningen vara färdigbyggd.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Frick
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro